hur registrerar man ett domännamn?

Först och främst ett domännamn är en blandning av en adress och identitet på nätet. Oavsett vilken hemsida du vill besöka på nätet måste du skriva in en adress för att nå hemsidan. Du kanske har gått omkring och funderat på hur registrerar man ett domännamn? Ett domännamn är perfekt om du vill marknadsföra dig digitalt exempelvis blogg eller företagshemsida. Trots att det är väldigt enkelt att registrera ett domännamn behöver du tänka på sex viktiga saker vilket du lär dig när du läser hela artikeln.

Sök på domännamn

När du ska starta din verksamhet ska du hitta ett domännamn som passar din nisch. Oavsett vilken typ av verksamhet du inriktar dig på bör domännamnet vara kort och enkelt att förstå. Om du söker på nätet kan du se om domännamnet är ledigt. I ett domännamn kallas bokstäverna efter sista punkten för toppdomän exempelvis se innebär svensk landstoppdomän. Det finns olika krav för vem som får registrera så kallade generiska toppdomäner exempelvis com och org. Ofta är toppdomänerna öppna för alla men det kan variera.

Ledigt eller upptaget domännamn

Om ett domännamn är upptaget är det enkelt att hitta ett annat. Det bästa sättet att hitta ett liknande domännamn är att göra en liten förändring. Med andra ord kan du testa att byta ut eller lägga till en bokstav eller ett ord. Du kan även testa att ändra toppdomän från se till com. Dessutom kan du välja toppdomän relaterat till din nisch exempelvis academy eller photography. Kom ihåg att domännamnet ska vara så enkelt som möjligt. Krångla inte till det och undvik bindestreck och siffror.

Välj leverantör av domännamn

När adressen finns tillgänglig på nätet är det dags att välja leverantör av domännamn. Först och främst kan du söka på nätet och hitta listor med återförsäljare du kan välja mellan. Ofta kan du även sortera återförsäljare efter hemvistland. Dessutom kan du läsa mer om vilka tjänster som ingår när du registrerar domännamnet hos olika återförsäljare. Därefter ska du kunna registrera domännamnet enkelt på återförsäljarens hemsida. Slutligen ska du utan hinder kunna komma igång och använda ditt domännamn.

Köp och avtalsperiod

Villkor för registrering är det avtal som är bindande för samtliga innehavare av domännamn. Oavsett vilken återförsäljare du använder kommer respektive återförsäljare ha sina egna registreringsvillkor. Kom ihåg att villkoren är en del av alla avtal. Det här innebär att villkoren omfattar allt från vilka tecken som är tillåtna till vad innehavaren måste uppge i form av personuppgifter. Det finns olika avtalsperioder men de flesta återförsäljare har 30 dagars öppet köp och pengarna tillbaka om du är missnöjd.

Efter registrering och köp

När du har genomfört registrering av domännamn ska du skaffa ett webbhotell. Oavsett vilket webbhotell du väljer är syftet att få tillgång till en webbserver. Förenklat handlar det om att göra din hemsida tillgänglig på webben. Det handlar även om att förse hemsidan med nödvändig kapacitet att hantera ett stort antal besökare samtidigt. Därefter ska du utforma innehållet på din hemsida. Trots att du kan betala för olika layout och design finns gratisvarianter där du även kan bygga upp hemsidan på egen hand.

Säkerhet och SSL certifikat

Ett SSL certifikat liknas vid en elektronisk legitimation. Du kan förenklat förstå konceptet om du tänker på hur du vanligtvis legitimerar dig med ditt körkort eller ID-kort. På samma sätt kan du legitimera din webbplats. Om du vill säkra upp en webbserver ska du hålla koll på SSL certifikat. Dessutom är det nödvändigt om du ska ta emot kortbetalningar på webbplatsen.

Tips vid domänköp

Det finns otaliga återförsäljare av domännamn och därför är det lämpligt att du jämför olika återförsäljare. När du söker på nätet kommer du hitta bra jämförelsesajter där du kan väga för- och nackdelar med olika återförsäljare. Kom ihåg att läsa avtalet grundligt så du inte råkar ut för några tvister. Undvik även domännamn som liknar kända varumärken så riskerar du inte att göra juridiskt intrång. Om du skulle vilja sälja ditt domännamn ska du komma ihåg att domännamn som slutar med com ger ett högre andrahandsvärde.

Sammanfattningsvis är det viktigt att domännamnet är kort och enkelt att förstå. Om ett domännamn inte är ledigt testa att byta ut eller lägga till en bokstav eller ett ord. Jämför vilka tjänster som ingår när du registrerar domännamnet hos olika återförsäljare. Respektive återförsäljare har sina egna registreringsvillkor som du måste läsa noga! Genom ett webbhotell får du tillgång till en webbserver som du kan säkra upp genom ett SSL certifikat. Det fungerar som elektronisk legitimation och är nödvändigt om du ska ta emot kortbetalningar på webbplatsen.