Hur skaffar man e-faktura

Hur skaffar man e-faktura, ja det är kanske inte helt lätt om man inte gjort det någon gång tidigare. Men det är inte så svårt som man kan tro. För att kunna få e-fakturor krävs det att du har tillgång till internetbanken hos din bank och oftast även ett BankID. Har du inte internetbank så behöver du först skaffa det.

Det här är e-faktura

En e-faktura är detsamma som en pappersfaktura som du får hemskickat till dig med posten. Skillnaden är att e-fakturan istället skickas elektroniskt till din internetbank. E-fakturan ser i princip likadan ut som pappersfakturan. Eftersom det finns mer plats för länkar och liknande på e-fakturan så innehåller den oftast lite mer information än vad den vanliga fakturan kan göra.

Både för företag och privatpersoner

Det är inte bara du som privatperson som kan använda dig av e-faktura. Det är idag över 800 olika företag som erbjuder sina kunder e-faktura. Vilka dessa är hittar du en fullständig lista på inne i din internetbank. Oftast under Beställa/anmälan till elektronisk faktura. Där hittas de flesta av de stora företagen men även flera mindre lokala företag kan du hitta.

Hur skaffar man e-faktura

Logga in på din internetbank

För att kunna anmäla dig till att ha e-faktura måste du ha internetbank. Du anmäler dig genom att gå till anmäl e-faktura inne i din internetbank. Då behöver du vara inloggad i internetbanken med hjälp av ditt BankID. Detta är nödvändigt om du vill kunna anmäla dig till tjänsten e-faktura hos din bank. Alla banker har inte exakt samma menyer.

Välj det företag du önskar få e-faktura från

Du kan skrolla igenom listan över vilka företag som är aktuella för e-faktura. Där kan du söka efter företag du redan har pappersfaktura hos, eller nya företag som du är intresserad av att få e-faktura ifrån. Hitta det företag som du till exempel redan får pappersfaktura ifrån och välj det – e-faktura är bättre när du vill ha ett enklare och samtidigt ett mer miljövänligt alternativ.

Anmäl dig som mottagare av e-faktura

När du har valt en betalningsmottagare i listan, ansöker du om e-faktura. Då kommer din anmälan skickas iväg till betalningsmottagaren. Om det mot förmodan skulle vara så att anmälan inte går iväg kommer det upp ett felmeddelande till dig. Skulle de vara några problem från betalningsmottagarens sida angående din ansökan är de skyldiga att höra av sig till dig.

Byte av bank?

Vissa personer har samma bank hela livet och vissa ändrar bank när man exempelvis tar ett lån på ett hus eller liknande. Om du vill byta bank eller få din e-faktura till en annan bank. Ja vad händer då egentligen, hur går det till och vad ska du tänka på angående detta när det kommer till just dina e-fakturor.

Byter du bank eller om du vill ta emot e-fakturor i en annan bank ska du tänka på att det är alltid den sista anmälan till e-faktura som styr var e-fakturan skickas. Du behöver då avanmäla dig från e-fakturan i den bank som du inte längre vill ha fakturan till. Sedan behöver du logga in i din nya bank och anmäla dig till e-faktura.