Hur skaffar man ID-kort

Att skaffa ett ID kort är enkelt. I den här artikeln går vi igenom hur skaffar man id-kort via banken, och vad du behöver tänka på, de olika krav som finns för ID-kort och vad det kostar. När du kommer till artikelns slut har du fått svar på dina frågor och kan ta kontakt med din bank för at göra en ansökan.

Du ansöker via din bank

Du kan ansöka om ID-kort hos flera olika aktörer till exempel Polisen, Skatteverket eller någon av de fyra största bankerna som finns. Att ansöka hos din bank kan ge många fördelar och ofta kan ID-kort för ungdomar vara gratis om du ansöker via din bank. Det finns alltså en stor anledning att höra vad som gäller hos din bank.

Villkor för att ansöka om ID-kort

För att skaffa ID-kort via din bank behöver du såklart vara kund i banken, för barn och ungdomar gäller att vårdnadshavaren behöver vara kund i banken. Du ansöker direkt på plats på bankkontoret och om du är under 18 år behöver vårdnadshavaren också vara på plats vid ansökan. Du behöver ha med dig en giltig legitimation och ett giltigt foto.

Hur skaffar man ID-kort

ID-kort med BankID

Du kan välja ett ID-kort med eller utan BankID. Det kan vara en fördel att välja med BankID eftersom du då också får möjligheten att identifiera dig över internet. ID-kort med BankID kan vara lite dyrare, det går också att endast välja varianten BankID, då behöver du inte ta med något foto, du har då inte heller något fysisk kort att visa upp.

Giltig legitimation vid ansökan

När du ansöker om ID-kort hos banken behöver du kunna visa upp en giltig legitimation. Det kan vara till exempel ett tidigare ID-kort (utfärdat av Skatteverket, polisen eller din bank), ett svenskt pass, eller ett giltigt nationellt körkort. Tänk på att om du bytt namn, kanske gift dig, behöver du ha ett personbevis som styrker det med dig till din bank.

Giltigt foto – olika kriterier

När det gäller fotot finns flera kriterier som ska uppfyllas. Kortet ska vara av god kvalitet, formatet ska vara 35x45mm och du ska vara dig lik, det ska vara taget rakt framifrån, det får inte finnas skuggor, båda pupillerna ska synas och ögonen ska vara tydliga. På fotot ska avståndet mellan pupillerna, personens hakspets vara mellan 14–17 mm. Du får inte ha huvudbonader på fotot.

Det kostar ett ID kort

Ett ID-kort kostar lite pengar, priset för ID-kort är ganska lika på alla de fyra stora bankerna. Mellan 400 – 500 kronor får du nog räkna med för att få ditt ID-kort om du är vuxen. Samtliga av de fyra stora bankerna erbjuder kostnadsfria ID-kort för barn och ungdomar, förutsatt att de eller deras vårdnadshavare är kunder i respektive bank.

Nu har du all information som du kan tänkas behöva för att skaffa ett ID-kort. Nu är det upp till dig att samla ihop de handlingar som krävs, ta med dig dessa och gå in på din banks närmaste kontor för att göra din ansökan om ID-kort, det tar ungefär en vecka tills du har ditt nya ID-kort i din hand.