Hur skaffar man internetbank

Hur skaffar man internetbank? Den här artikeln beskriver hur du går tillväga för att skaffa en internetbank. Den riktar sig till dig som ännu inte har skaffat en internetbank och du kommer att få all information du behöver för att ta nästa steg. Artikeln är skriven på ett enkelt, tydligt och lättillgängligt språk som gör att du får med dig all information du behöver.

Vad innebär det att ha internetbank?

Det finns många fördelar med att ha internetbank. Du kan på ett enkelt sätt utföra alla dina bankärenden via internet. Du kan se dina konton och få information om dina lån, göra överföringar från dina konton till andra konton, du kan betala räkningar och du kan handla med värdepapper och köpa och sälja fondandelar. Allt du gör sker med ett godkännande genom ditt BankID.

Internetbank hos din ”vanliga” bank eller ny bank

Du kan välja mellan att starta internetbank hos din vanliga bank eller att starta internetbank i en ny bank. Det enda är att du behöver vara kund hos den aktuella banken samt att du ansöker med hjälp av ditt BankID. Du blir kund genom att kontakta bankens kundtjänstavdelning eller besöka deras kontor. BankID ansöker du genom din vanliga bank.

Hur skaffar man internetbank

Ansök med BankID

BankID är ett elektroniskt ID-kort och är jämförbart med pass, körkort och andra fysiska identitetshandlingar. Du behöver ett BankID för att kunna ansöka om internetbank. Din vanliga bank utfärdar ditt BankID. När du väl har fått ditt BankID kan du på egen hand öppna internetbank på din vanliga bank. Du går in på bankens hemsida och klickar dig vidare till internetbanken.

Kostnadsfri ansökan

När du har klickat dig vidare på din banks hemsida och kommit till dess internetbank gör du en kostnadsfri ansökan om att få tillgång till dina banktjänster via internet. Du loggar in med hjälp av ditt BankID och legitimerar dig med hjälp av den säkerhetskod du fick när du skaffade BankID. Notera att en kostnadsfri ansökan inte är detsamma som en kostnadsfri tjänst.

Olika inloggningssätt

Olika banker erbjuder sina kunder olika inloggningssätt. Exempel på inloggningssätt är att logga in med sitt BankID och tillhörande säkerhetskod, med en säkerhetdosa som du antingen kopplar till datorn eller har sladdfri, med hjälp av BankID som är installerat på din dator eller med QR-kod som du scannar och därefter anger en kod för att komma in. Pinkod är också ett alternativ hos vissa banker.

Säkra och billiga banktjänster online

Ett alternativ för en säker och billig banktjänst online är Swish. Swish är en funktion där du skickar pengar till andra via ditt mobilnummer. Det finns ett standardmaxbelopp för hur mycket du kan swisha och idag är maxbeloppet 15 000 kronor per vecka. Du kan tillfälligt ändra beloppet vid större köp. Överföringar är i regel billiga eller till och med gratis både inom och mellan banker.

Att ha en internetbank gör livet väldigt mycket enklare för dig. Du kan närsomhelst och varsomhelst uträtta dina bankärenden. Det är heller inte svårt att skaffa internetbank: du behöver bara vara kund i en bank och du behöver ett BankID. Detta gör du genom att kontakta en bank som erbjuder dig bra tjänster, ber om att få bli kund och ansök om ett BankID.