Hur skickar man pengar utomlands?

Har du någonsin undrar ”hur skickar man pengar utomlands?”? Vi riktar oss till dig som vill lära dig mer om hur internationella överföringar går till och vad du behöver för att genomföra en sådan. Vi går också igenom hur du köper och säljer valutor då pengarna du skickar inte levereras i svenska kronor.

Digitalisering och smart teknik

Tack vare digitalisering och smart teknik kan du idag skicka pengar utomlands både via din dator och din mobil. Det kan förekomma skillnader i hur du går tillväga beroende på vilken bank du är kund i, samt om du ska skicka pengar inom EU eller till en plats utanför Europa. Du kan också använda dig av en virtuell plånbok för internationella överföringar.

Vad är IBAN?

IBAN är en förkortning för International Bank Account Number och det är det format som är standard för bankkontonummer vid internationella transaktioner. IBAN används idag inom EU, samt i Norge, Schweiz, Ungern, Liechtenstein och Turkiet. Ditt IBAN visar landet du tillhör, vilken bank du är kund i samt vilket kontonummer du har. Svenska IBAN-nummer innehåller 24 tecken.

Vad är BIC?

En BIC-kod är den internationella standarden för att identifiera vilken bank någon är kund i och koden måste anges vid internationella överföringar. Tidigare kallades BIC för SWIFT-kod. BIC-koden består antingen av åtta eller elva tecken och indikerar land, bank och ort för kontoinnehavaren. En BIC-kod ger lägre transaktionsavgifter inom EU då en gränsöverskridande överföring inte får kosta mer än en inhemsk sådan.

Kostnader och avgifter

Kostnaderna för överföringar inom EU samt till Norge, Schweiz eller Island får inte kosta mer än en inhemsk överföring tack vare EU-initiativet SEPA. Det är klokt att välja att skicka pengarna direkt i euro för att undvika växlingsavgifter för mottagaren. Det finns en del digitala tjänster och e-plånböcker som erbjuder internationella överföringar till väldigt låga avgifter även till länder utanför EU.

Köpa – sälja valuta

När du gör en internationell överföring köper du samtidigt valuta samtidigt som du säljer din egen valuta. Hur mycket pengar din mottagare får och du betalar beror helt på gällande valutakurser för dagen. Oftast köper du valuta till ett dyrare pris än vad du får om du säljer samma valuta, vilket du också bör tänka på.

Regelbunden överföring – tala med din bank

Om du regelbundet för över pengar till utlandet kan du tala med din bank om att göra det till en stående överföring som sker automatiskt. Då behöver du inte fylla i uppgifterna varje gång och slipper tänka på överföringen. Det kan vara smidigt om du varje månad för över samma belopp till samma person.

Virtuella plånböcker

Internationella betalningar kan också göras från diverse virtuella plånböcker, även kallade e-plånböcker. Du kan i många fall föra över pengar till mottagarens bankkonto från ditt e-plånbokskonto, vilket är smidigt. Oftast har de fördelaktiga avgifter också, men tänk på att de ofta har sina egna valutakurser. Det finns också olika betaltjänster där du fysiskt kan skicka pengar till utlandet.

Nu har du lärt dig mer om vilka nummer och beteckningar du bör ha koll på när du ska göra en internationell överföring, samt andra sätt att göra det på förutom via din bank. Det är inte så svårt att skicka pengar utomlands längre tack vare teknikens framfart. I dagsläget kan det till och med göras från mobilen.