Hur spårar man en mobiltelefon

hur sparar man en mobiltelefon

Det finns många olika sätt att spåra en borttappad mobiltelefon. Den går att spåra via IMEI-numret, är det en Android telefon går den att spåra via Android-enhetsoperatör och är det en iPhone går den att spåra via iCloud.

IMEI

Oavsett vad du har för telefon så har den ett IMEI-nummer, det är så att säga telefonens personnummer. Har du en telefon med ett annat operativsystem än Android eller iOS, eller om du har en Android eller iPhone men inte gjort de nödvändiga inställningarna för att telefonen skall gå att spåra, får du göra på det gamla hederliga sättet – gå till polisen.

Polisen får in mängder av mobiltelefoner och gör du en anmälan och uppger din telefons IMEI-nummer är det inte omöjligt att de har din telefon. Telefonens IMEI-nummer står på kvittot och på kartongen och det bör du spara. Har du inte kvar kvittot eller kartongen kan du få fram just din telefons IMEI-nummer genom att trycka *#06#. Gör det, ta en skärmbild och spara (någon annanstans än på telefonen).

Android-enhetsoperatör

Har du gjort alla nödvändiga inställningar i din Android-telefon kan du spåra den via Android-enhetsoperatör genom att

  1. Öppna Android.com/find med din dator och logga in på google kontot.
  2. Klicka på enheten du letar efter.
  3. En karta visar ungefär var enheten finns. Ta dig dit och leta.

iCloud

Om du har aktiverat Hitta min iPhone kan du spåra den genom att

  1. Gå till icloud.com/find via en dator (du kan använda både en PC och en Mac) eller använd dig av appen Hitta min iPhone på någon annan iOS-enhet, till exempel en surfplatta.
  2. Starta Hitta min iPhone och använd dig av kartan för att lokalisera din iPhone.
  3. Få din iPhone att spela upp ljud när du enligt kartan befinner dig nära den så kan du förhoppningsvis finna den.

Det finns förutom dessa sätt även en massa spårnings-appar att ladda hem. Vissa ger dig kontroll över din mobiltelefons kamera så du kan ta bilder av den som använder din mobil och vem vet, du kanske vet vem tjuven är. Om inte, kanske någon av dina vänner känner igen tjuven.

Viktigt att tänka på

Har du förlorat din mobiltelefon är det viktigt att du spärrar abonnemanget, gör du inte det kommer någon annan att kunna ringa från den medan fakturorna för samtalen går till dig. Du bör också polisanmäla om du tror att mobilen blivit stulen. För att spärra abonnemang och för polisanmälan behöver du ditt IMEI-nummer.