Hur uppdaterar man Android

hur uppdaterar man androidLiksom andra operativsystem kommer det hela tiden nya versioner av Android. Har du en äldre version är det ofta en fördel att uppdatera till en nyare eftersom operativsystemet hela tiden utvecklas och förbättras.

Uppdateringar

Har din enhet den senaste versionen av Android får du då och då aviseringar om uppdateringar som du enkelt laddar hem bara genom att klicka på dem. Har du varit offline eller klickat bort aviseringen tar du enkelt fram den genom att:

 1. Öppna appen Inställningar på enheten.
 2. Rulla ner till slutet av sidan och öppna Om telefonen eller Om surfplattan. Öppna därefter Systemuppdateringar.
 3. I systemuppdateringar visas uppdateringsstatusen. Följ därefter bara anvisningarna.

Är det värt att uppdatera?

Har du en äldre version av Android och din enhet är möjlig att uppdatera till en nyare version finns det ändå en del att tänka på:

 • Har du väl uppdaterat enheten går det oftast inte att återställa den till en äldre version.
 • Vissa appar är kanske inte kompatibla med den nyare versionen och kanske inte kommer att fungera efter en uppdatering. Kontrollera därför alltid vilken version av Android varje app är kompatibel med innan du uppdaterar.

Uppdatera till en nyare version av Android:

Har du väl bestämt dig för att uppdatera och kollat att dina favoritappar är kompatibla bör du:

 1. Se till att enheten är uppladdad till minst 50% eller allra helst ansluten till ett vägguttag eftersom den kanske inte går att starta igen om batteriet laddas ur under uppdateringen.
 2. Kolla så att det finns tillräckligt med ledig plats i internminnet för att få plats med uppdateringsfilerna, om inte, rensa i internminnet.
 3. Säkerhetskopiera enheten. Det finns alltid en liten risk att saker går förlorade under en uppdatering.
 4. Öppna appen Inställningar på enheten.
 5. Öppna Om telefonen eller Om surfplattan.
 6. Tryck på Programuppdatering.
 7. Gå till Uppdatera eller till Check for updates.
 8. Tryck på Starta om och installera och när enheten startas om innehåller den en nyare version av Android.

Går enheten att uppdatera?

Olika Android-enheter ser olika ut. Detta beror på att Android-enheter egentligen har två olika operativsystem: Android i botten och sedan tillverkarens egna gränssnitt ovanpå. Det är därför som till exempel en Samsung och en Sony ser olika ut, även om båda använder samma version av Android. När det kommer nya versioner av Android är det inte alltid tillverkarna bryr sig om att ta fram egna uppdateringar till sina äldre modeller. Du blir då som användare låst till en äldre version av Android, till exempel Android 5 Lollipop. Vill du då uppdatera till exempelvis Android 7 krävs det att du rootar den.