Hur fixar man hål i väggen

Den här artikeln riktar sig till dig som vill spackla ett hål i väggen, men inte vet hur du ska gå tillväga. Artikeln informerar kring varje del av processen, från material och underarbete till färdig spackling. Därtill får du också veta vilken spacklingsmetod som fungerar bäst för din situation samt viktiga tips att ha i åtanke. Så hur fixar man hål i väggen egentligen? Läs vidare för att ta reda på det!

Underarbetet A och O

Underarbete handlar om de förberedelser du måste göra innan du börjar spackla. Först och främst bör du skydda golvet, exempelvis med skyddspapper eller plast. Därefter bör du rengöra väggen med en svamp eller trasa för att bli av med smuts och fett. Om du har en vägg med textur, skrapa även bort det som sitter löst med en spackelspade. Tänk även på att dubbelkolla att du har allt nödvändigt material: spackel, spackelspade, trasa och slipblock.

Ta bort skruvar eller spikar i väggen

Innan du kan börja spackla hålen är det viktigt att du tar bort eventuella skruvar och spikar som sitter i väggen. Detsamma gäller om du har använd dig av en plastplugg. Om plastpluggen sitter för hårt kan du skruva in en skruv två varv för att sedan kunna dra ut pluggen. I andra fall kan det även vara hjälpsamt att använda sig av en tång. Därpå är du redo att börja spackla igen hålen.

Spackelmassa – påför noga

När du reparerar en mindre yta, såsom ett litet hål i väggen så ”punktspacklar” du. Påför spackelmassan med hjälp av en liten spackelspade. Dra sedan spaden över hålet två till tre gånger noggrant. Tänk på att det är själva hålet som ska fyllas, undvik därför för breda drag och att få för mycket spackel på ytan omkring hålet. På så sätt slipper du problem med slipning och du slipper förstöra väggens struktur.

Upprepa spacklingen 2 gånger

För att få till en jämn yta och se till att hålet verkligen är igentäppt så bör du upprepa spacklingsprocessen cirka två gånger. När du punktspacklar kan du använda en våt trasa eller svamp och torka av det spacklade området innan det har torkat för att bli av med överflödigt spackel. På så sätt blir ytan jämnare vilket delvis förenklar slipningen, i bästa fall kan du till och med slippa slipning helt och hållet.

Torka spacklingen och slipa jämnt

Låt spacklet torka enligt anvisningarna på förpackningen. För en slät yta bör du därefter slipa väggen med hjälp av en finkornig slipkloss. Känn alltid efter med handen för att se till att väggen är jämn. Om du spacklar stora ytor, exempelvis vid bredspackling så uppstår mycket damm. Det är generellt inte farligt men kan upplevas som obehagligt, använd därför en ansiktsmask. När ytan är färdigslipad så torkar du av den med en fuktig trasa.

Bredspackling eller inte?

För att reparera mindre hål i väggen används punktspackling, men i vissa situationer kan så kallad bredspackling vara ett bättre alternativ. Bredspackling innebär som namnet föreslår att du spacklar större ytor med en bredare spackel. Den här metoden använder du exempelvis om du ska måla eller tapetsera om en vägg som du behöver jämna ut. Djupa ojämnheter kan kräva flera lager, men tänk på att inte applicera för tjockt lager åt gången. För övrigt gäller samma regler som för punktspackling.

Avslutningsvis, kom ihåg att välja ett spackel som är passande för din vägg och den reparation du vill göra. Om du till exempel ska fylla ett litet hål i väggen på din lägenhet är det passande att använda ett finare spackel. Det leder till en slätare yta, vilket underlättar slipningen. Ett grövre spackel är dock passande om väggen har djupa ojämnheter och du måste spackla stora ytor, eftersom det tål mer. För de flesta reparationer fungerar dock allround spackel.