Hur gör man brunsås

Ställer du dig frågan ”hur gör man brunsås”? Kanske vill du göra en god sås till pannbiffarna eller köttbullarna, eller till den hela kycklingen? Då har du hittat helt rätt. Vi hjälper dig med instruktioner om hur du går tillväga för att få en riktigt god sås som kommer gå hem hos stora som små. Oavsett om du vill ha brunsås eller en mer gräddig sås kommer du att hitta svaren i vår artikel.

Brunsås eller gräddsås?

Hur personer gör sin brunsås varierar, en del använder inga mjölkprodukter alls medan andra har mjölkbas. En gräddsås är, precis som det låter, en gräddigare variant där du med fördel använder dig av vispgrädde för godast sås. Vilket du väljer beror helt enkelt på vad du föredrar, men själva basen är densamma. Steksky, vatten eller buljong och kryddor ligger till grund för såsen, men du kan också tillsätta andra smaksättare om du vill.

Ingredienser till såsen

Vanligast är det att använda skyn från det du ska ha såsen till, exempelvis från köttbullarna, steken eller kycklingen. Sedan tillsätter du vatten, buljong eller mjölk tills du får så mycket sås du önskar. Soja är vanligt för att få såsen att anta den bruna färg som den fått sitt namn från. Redningen görs vanligtvis med vetemjöl, men du kan också använda maizena. Fond, salt och peppar är också standard att använda.

Smält smör i kastrull

Till en början kommer du att behöva smör. Hur mycket är upp till dig, men en klick brukar vara tillräckligt. Det är sedan bara att smälta smöret i den kastrull där du ska tillaga såsen. Du kan också använda margarin, flytande eller hårt, om du så önskar. Om du vill göra en fettsnålare sås kan du också strunta i att ha smör eller margarin och göra din redning i lite av skyn istället.

Tillsätt mjöl under omrörning

När du har smält smöret är det dags att tillsätta vetemjölet eller maizenan som du ska reda med. Du tillsätter det under omrörning för att det inte ska brännas och för att redningen ska bli bra. Det här är grunden för själva såsen och det som kommer att göra såsen tjockare. Tänk på att anpassa hur mycket du smälter och hur mycket mjöl du använder utifrån hur mycket sås du tänker göra.

Ljusbrun färg? Redningen är färdig

När redningen har antagit en ljusbrun färg är den färdig och du kan då fortsätta med att göra resten av såsen. Det är viktigt att du inte har för bråttom utan att du låter redningen bli lätt brun för att såsen ska bli just en brunsås. Men undvik att låta den brännas eftersom det kommer resultera i en sås som inte är god. Glöm inte heller att du måste röra om hela tiden.

Tillsätt övriga vätskor – sjud och tillsätt salt och peppar

Nu är det dags att tillsätta de vätskor du vill ha i din sås. Mjölk, sky, vatten, matgrädde och vispgrädde är det du kan välja mellan. Du kan också välja att blanda vätskorna. Många tillsätter också lite lingonsylt eller gelé samt fond för att sätta mer smak på såsen. Salta och peppra och låt sedan din brunsås sjuda tills den har fått den tjocklek du önskar. Smaka av för att kontrollera att kryddningen är bra.

Då har du fått instruktioner om vad du behöver för att laga en god brunsås eller gräddsås. Du kan välja bland flera ingredienser så länge du har en bas med redning och vätska. Skyn från det du ska äta med såsen ger oftast en god smak till din sås så ta gärna tillvara på den. Experimentera gärna när du gör sås för att få fram ett recept som verkligen tilltalar dina smaklökar.