Hur gör man våfflor

Hur gör man våfflor? Att göra våfflor är inte speciellt tidskrävande eller svårt, bara man har den rätta vägledningen. I den här artikeln får du tillgång till ett gott, klassiskt våffelrecept som funkar i alla lägen. Dessutom kommer du i artikeln bli vägledd, steg för steg, till de perfekt frasiga våfflorna. Så tvätta nu händerna, värm upp våffeljärnet och ta på dig förklädet. När du är redo är det bara att sätta igång.

Ingredienser till våffelsmet

Innan du börjar göra våfflorna kan det vara bra att kontrollera att du har alla ingredienser hemma, så du inte behöver avbryta mitt i matlagningen för att inhandla detta. För att få de perfekt frasiga våfflorna behöver du följande ingredienser (recept för 4 portioner, vilket avser cirka 8 stycken våfflor): 4 dl vetemjöl, 1 1/2 tsk bakpulver, 5 dl mjölk, 2 stycken ägg, 100 gram smör. Till servering rekommenderas vispad grädde och sylt.

Blanda mjöl och bakpulver

Börja med att ta fram en bunke, vetemjöl och bakpulvret. Måtta sedan upp 4 dl vetemjöl och 1 1/2 tsk bakpulver och häll i det i bunken. Vispa ihop vetemjölet och bakpulvret fluffigt. Det är viktigt att blanda de torra ingredienserna först så bakpulvret blir jämt fördelat i hela smeten. Ta sedan 100 gram smör och smält detta långsamt i en kastrull. När smöret är helt flytande kan du ta av kastrullen från spisplattan och låta det svalna.

Tillsätt mjölk och ägg

Under tiden smöret svalnar tar du fram mjölk och 2 ägg. Ta även fram decilitermåttet och måtta upp 5 dl mjölk. Knäck i äggen i bunken med mjöl och bakpulver. Se till att det inte kommer med något skal från äggen. Om äggskal skulle råka följa med ner är det viktigt att du tar upp bitarna direkt, eftersom det kan vara svårt att se dem om de blandas in i smeten. Tillsätt sedan mjölken i bunken.

Vispa och tillsätt smält smör (svalt)

Därefter vispar du ihop smeten. När smöret har svalnat helt i kastrullen kan du även röra ner det i bunken. Anledningen till att du tillsätter de blöta ingredienserna i de torra beror på att detta gör smeten mer slät och enhetligt fördelat. Ifall du skulle göra tvärtom, och hälla i de torra ingredienserna i det blöta, riskerar de torra ingredienserna att hamna som ett lager ovanpå och smeten kan bli ojämn och klumpig.

Hetta upp våffeljärnet och pensla innan första omgången

Sätt nu igång våffeljärnet och kontrollera att det är ordentligt stängt medan det hettas upp. Lampan på järnet slocknar när järnet är tillräckligt varmt. Under tiden kan du vispa smeten i bunken så den blir helt slät. När våffeljärnet är upphettat penslar du både locket och botten av våffeljärnet med flytande smör. Detta gör att det kommer vara lättare att lossa våfflorna från järnets båda sidor. Börja grädda våfflorna direkt efter penslingen.

Grädda våffla för våffla

Nu är det dags att hälla ner smeten i våffeljärnet. Ett tips är att hellre ha på lite för lite än för mycket smet. Om det blir för mycket smet kan det nämligen rinna över och våfflorna kan bli geggiga. När du applicerat smeten stänger du järnet och låter våfflan gräddas tills den fått en fin brun yta. Ta då upp våfflan och lägg den på ett galler. Fortsätt med gräddningen tills smeten är slut.

Nu är våfflorna klara. Lägg dem på en tallrik och toppa med vispad grädde och din favoritsylt. Får du våfflor över kan du frysa in dem. När det är dags att äta våffelresterna kan du värma upp dem i brödrosten på lägsta värme. Detta gör att du kan förvara resterna längre än om du till exempel hade förvarat dem i kylskåpet. Dessutom behåller de sin krispighet mycket bättre än om du värmt upp en tallrik med våfflor från kylskåpet.