Hur gör man vin

Den här artikeln riktar sig till dig som har tänkt ”Hur gör man vin?” och är nyfiken på tillverkningsprocessen. Du får bland annat en förklaring på hur de vanligaste fem delarna av vintillverkning går till steg för steg. Utöver det får du kort fakta om vin, vad sedimentering är, hur fermentering går till och påverkar smaken, samt vad skillnaderna mellan rött och vitt vin egentligen är. Om det här låter intressant, fortsätt läsa!

Kort fakta om vin

Enligt EU:s vinlagstiftning så är vin en alkoholhaltig dryck som är framställd av druvmust eller från årets skörd av vindruvor. Inget annat jäst bär eller fruktdryck får kallas för vin utan måste ha hela innehållets namn utskrivet. Till exempel blåbärsvin eller äppelvin etcetera. Vin består av hela 80 – 90 % vatten och det allra första spåret av vintillverkning ska kunna bli spårat till Kaukasus, vilket är dagens Georgien, ända till 6 000 år före kristus.

Vitt eller rött vin?

Tillverkningsprocessen skiljer sig åt något beroende på vilket vin du tillverkar. Den största skillnaden är att vitt vin tillverkas av gröna druvor, medan rött vin tillverkas av röda. Vitt vin är generellt enklare att tillverka, då processen innehåller färre steg. När du gör vitt vin tar du bort stjälkar, kärnor samt skal och pressar ut juicen för att sedan låta den jäsa. Om du tillverkar rött vin låter du istället delar av druvorna, exempelvis skalet jäsa tillsammans med juicen.

Avstjälkning och pressning av druvor

När du har passande vindruvor att tillverka vin av gäller det att ta bort stjälkar och kärnor. Efter det krossar du druvorna för att skapa druvmust, någonting som traditionellt har gjorts genom att människor trampar på dem. Nu används vanligtvis en maskin. Om du tillverkar vitt vin använder du därefter en pressmaskin för att pressa ut juicen och separera den från skalet. Tillverkar du istället rött vin lämnar du även skalet, vilket ger vinet sin röda färg.

Sedimentering av musten

En färdig druvmust är disig och fylld med partiklar. För att vinet ska bli se mer klart ut måste du sedimentera det, vilket du kan göra på flera olika sätt. Exempelvis kan du filtrera vinet eller använda dig av en centrifug. Däremot kan du också helt enkelt vänta på att partiklarna sjunker till botten av behållaren och därefter pumpa över det klara vinet till en annan behållare. Därefter är vinet redo att fermenteras och jäsa.

Jäsning och fermentering

Musten börjar efter ett tag att fermenteras av sig själv, eftersom vindruvors skal naturligt innehåller jästceller och musten innehåller naturligt socker. Det här omvandlas till slut till alkohol. Däremot väljer många vintillverkare att själva tillsätta socker och jäst för ett mer specifikt och förutsägbart resultat. Hur länge du låter vinet jäsa är upp till dig och kommer påverka smaken, du uppnår exempelvis en sötare smak genom att låta vinet jäsa kortare, då allt socker inte hunnit omvandlats till alkohol.

Nedkylning och tillsättning av svavel

Många viner går igenom en ytterligare jäsningsprocess, men efter det är det dags för vinet att förvaras. Förvaringen skiljer sig mycket både mellan olika sorters viner och olika vingårdar. Det är exempelvis vanligt att torra och röda viner förvaras längre än vita viner, generellt mellan 18 – 24 månader. Ett ämne som är kontroversiellt i vin är svavel. Det uppstår faktiskt naturligt, men kan även tillsättas för att döda bakterier och se till att smaken inte förstörs av druvans naturliga jäst.

Förvaring av vin kan ske på olika sätt och har en stor påverkan på smaken. Vissa väljer exempelvis att förvara sitt vin i metallbehållare medan andra väljer ek. Generellt kan det däremot vara viktigt att tänka på att hålla en jämn temperatur, en bra luftfuktighet och att skydda vinet från ljus och UV-strålning. Efter att du är klar med alla stegen ovan är ditt vin färdigt och redo för att serveras och drickas.