Hur inreder man uteplats och balkong

Inlägget innehåller sponsrat innehåll.

Uteplats

När man köpt hus eller flyttat in i en lägenhet med en stor balkong vill man självklart inreda sin nya uteplats på ett snyggt och praktiskt sätt. Det är inte bara de med stor trädgård eller altan som kan skaffa utemöbler och skapa en privat uteservering, en oas i solen eller en härlig plats att njuta av morgonkaffet på. Här får du ett par konkreta tips och goda råd när du ska inreda din uteplats, trädgård eller balkong.

Hur utesoffor kan förvandla en trist uteplats till familjens samlingsplats

Ett säkert kort när man inreder uteplatsen eller balkongen är att köpa en snygg och bekväm utesoffa. Precis som i vardagsrummet och i köket är sköna sittplatser något som gör rummet extra inbjudande, och en fin utesoffa kan förvandla din uteplats till en social samlingsplats. Familjens fikastunder, drinkar med vännerna eller en mysig stund med din partner kan alla förgyllas med en skön soffa på uteplatsen.

Utesoffor finns oändligt många former och storlekar och det är inte svårt att hitta en soffa som passar just dina behov. Oavsett om du har en balkong med liten golvyta eller en enorm altan med gasolgrill, matplats och jacuzzi, kan du hitta många olika utesoffor att välja mellan. Välj mellan kompakta utesoffor utan armstöd till stora 3-sitssoffor eller kompletta möbelgrupper. Komplettera med ett snyggt soffbord och ett par pallar, så har du skapat din egen privata lounge, precis utanför dörren.

Förläng sommaren med en terrassvärmare

Sommaren i Sverige varar inte så länge som många av oss hade önskat, men det betyder inte att din uteplats är begränsad till de få veckorna med sol och värme mellan juni och augusti varje år. Både på våren och under tidig höst kan du, med rätt utrustning, njuta av din uteplats utan att bli frusen.

Moderna terrassvärmare använder sig av antingen gasol eller el för att värma upp din uteplats eller balkong. Ställer du en stor terrassvärmare vid sittplatserna på din uteplats och har ett par mjuka filtar kan du, din familj och dina vänner både äta middag och fika på uteplatsen även när sommarvärmen har tackat för sig. Terrassvärmare finns även i kompakta modeller som passar balkongen perfekt och håller dig varm, både under hösten och när solen gått ner på sommaren.

Rätt ljus på uteplatsen när solen gått ner

Det är något extra härligt med att sitta på balkongen eller uteplatsen när solen har gått ner och kvällsmörkret har lagt sig. Detta är särskilt sant om du har rätt sorts belysning på din uteplats. Belysning är inte bara viktig för att ni ska kunna se i mörkret men även för att skapa rätt sorts atmosfär på uteplatsen.

 

Många väljer att trä ljusslingor på balkongräcket eller räcket på altanen, både för att lysa upp i mörkret och för att det kan vara snyggt i många situationer. Har du ett soffbord eller matbord på uteplatsen är det alltid bra att ha en lite större bordslampa på bordet. Med en lite större investering och en paviljong kan du förvandla din uteplats till ett rum med takbelysning. Häng helt enkelt en taklampa för utomhusbruk i paviljongens tak.

Regn och vind behöver inte betyda att grillfesten avbokas

Just en paviljong är något som är praktiskt att ha om du tycker om att spendera mycket tid på uteplatsen. Med en paviljong med väggar kan du njuta av din uteplats även om det regnar eller blåser kallt ute. Har du bjudit över vänner och familj på grillfest kan en paviljong rädda festen om ni skulle ha otur med vädret. Ställ en snygg paviljong ovanför matplatsen eller soffgruppen och ha en trevlig stund med de du bryr dig om, även om solen inte skiner.

Paviljongen är dessutom ett utmärkt skydd mot stekande sol, som är praktiskt för dig som har små barn hemma. Även vuxna behöver svalka av sig ibland och en paviljong ger dig en plats att sitta i skuggan. Har du inte plats för en paviljong? Då kan ett parasoll vara ett bättre val. Även om parasollet inte är ett lika bra skydd mot regn och vind skapar denna praktiska trädgårdsmöbel gott om skugga för alla som sitta på uteplatsen eller balkongen.

Snabba tips för en snygg och bekväm uteplats

  • Investera i sköna sittplatser: Billiga stolar och soffor är inte lika bekväma som riktiga premium möbler för utomhusbruk. Vill du sitta bekvämt på uteplatsen är det värt att investera i riktigt bra sittplatser.
  • Matgrupp med utdragbart bord: Har du ofta gäster över eller familjemedlemmar som kommer på spontanbesök? Köp ett utdragbart matbord och ett par fällstolar för att på ett par sekunder skapa extra sittplatser vid matbordet.
  • Inred med textilier i glada färger: Utesoffor ser bättre ut med ett par mjuka filtar och kuddar i glada färger. Gamla solstolar och matstolar kan piffas upp med nya dynor i matchande färger, så att du inte behöver köpa helt nya möbler.
  • Köp dina utemöbler och dekoration hos vidaXL, en webbutik med brett sortiment och högkvalitativa produkter.