Hur installerar man golvvärme

Hur installerar man golvvärme? I den här artikeln går vi igenom hur man installerar golvvärme på bästa sätt. För visst kan det vara helt underbart att på morgonen komma in ett badrum med ett varmt golv. Det är viktigt att veta att golvvärme omfattas av olika föreskrifter från elsäkerhetsverket som säger att alla system för golvvärme ska göras av en auktoriserad elinstallatör.

Välj rätt typ av golvvärme

Här är det viktigt att du väljer rätt sorts golvvärme som passar din lägenhet/hus. Du kan välja mellan vattenburen, el eller luft för att värma ditt golv. Med vattenburen leds rör under golvet och systemet går att koppla till alla sorters värmekällor. El är den vanligaste och finns i fyra typer, golvvärmefolie, värmekablar, lågvolt och självreglerande golvvärme. Den vanligast är värmekablar.

Bestäm plats för golvvärmen

Innan du installerar golvvärme behöver du först bestämma i vilket/vilka rum du vill ha det i. Det är inte optimalt att lägga golvvärme under stora trägolv men det går med fördel att lägga värme under mindre träparkettgolv, vinylgolv, laminatgolv och klinkers. Det absolut vanligaste stället att installera golvvärme på är i badrummet eller i sovrummet men du kan givetvis lägga det vart du vill.

Hur installerar man golvvärme

Åtgärda eventuell fukt i golven INNAN arbetet påbörjas

Innan du påbörjar arbetet måste du se till att all fukt i golven försvinner. Skulle det vara kvar fukt finns risk för fukt- och vattenskador i längden. Om du vill lägga värmegolv i en källare är det väldigt viktigt att du först isolerarar grunden annars kan det bli en omvänd fukttransport och fukt leds in i grunden istället för ut.

Rätt position på golvvärmefördelaren

Du behöver inte placera golvvärmefördelaren i ett utrymme med tätskikt, endast tappvattenskåpet bör placeras i ett våtutrymme. Det är alltid mer effektivt om du sätter golvvärmefördelaren på samma plan som golvvärmen ska vara. Om den sitter på den högsta punkten blir det betydligt lättare att avlufta systemet. Om fördelaren sitter i källaren bör varje slinga ha en separat avluftare.

Risk för sönderfrysning av rören?

Det händer att rör fryser sönder under kalla vinterdagar. Det är lätt hänt om isoleringen är otillräcklig. Lokalisera var isproppen sitter någonstans och undersök röret, med lite tur har det inte gått sönder. Värm upp stället där proppen sitter med varmluft eller varmt vatten och töm röret tills allt vatten är borta. I sommarstugor bör rören tömmas på vatten innan det stängs för vintern.

Inkoppling mot värmesystem

Du får som privatperson utföra en del av jobbet med att installera din golvvärme men när det är dags för inkoppling mot värmesystemet ska detta göras av behörig VVS-montör med rätt certifiering. El i form av reglering, cirkulationspump med mera måste utföras av en certifierad elektriker. Skulle en olycka inträffa och installationen är gjord av dig själv gäller oftast inte försäkringen.

Att ha golvvärme i hemmet uppskattas av många under de mörka och kalla vintermånaderna i Skandinavien men det krävs en hel del tid, arbete och pengar som ni kan se. Du bör alltid kontakta en VVS-montör/elektriker beroende på vad för golvvärme du väljer, för korrekt information om hur du på bästa sätt kan installera ditt golvvärmesystem. Lycka till med installationen!