hur känns blodpropp i benet

Vad beror en blodpropp på?

Det är ofta flera faktorer som ökar risken att få blodpropp. En blodpropp beror på att blodet bildar en propp i ett blodkärl som gör det svårare för blodet att passera.

Här är olika exempel när det kan uppstå:

  • Efter operationer i olika former, t.e.x vid större men även mindre operationer.
  • När du har varit sängliggande utan att vadmusklerna är aktiva under en längre tid.
  • Efter att du har suttit still länge, exempelvis vid långa resor som flyg eller tåg.

Vad händer i kroppen?

När du får en blodpropp, även kallad trombos, bildas en propp inuti ett blodkärl. Detta kan resultera till att en propp kan fastna vid ett blodkärl, speciellt om det finns en skada. Blodproppar är vanligast att få i benen, men kan även bildas på andra ställen i kroppen, till exempel i armarna. Ibland kan proppar även åka med blodet upp från benen, för att sedan fastna i ena eller båda lungorna. Men hur känns blodpropp i benet?

Hur känns det?

Så hur känns blodpropp i benet, är en viktig fråga att veta. Eftersom att flödet av blod hindras av blodproppen, trycks vätska från blodet ut i vävnaderna runt venen. Detta resulterar till att underbenet och ibland hela benet svullnar och gör ont. Det är ett resultat från att vävnaderna i benet får för lite syre.

Det här är några vanliga symtom:

  • Benet svullnar och du känner att det blir varmt. Ibland även kan det bli rodnad eller annan missfärgning.
  • När du klämmer känns det ömt och spänt.
  • Du får värk i benet eller vaden. Även kanske i hålfoten, om du har använt benet mycket.
  • Du kan se ytliga blodkärl på benet som är tydligare än vanligt.
  • Benet känns tungt och jobbigt att stå på.

Var medveten på att symptomen kan även vara lindriga, detta gör en blodpropp svår att upptäcka.

Hur vanligt är blodpropp i benet?

I Sverige är det relativt vanligt med blodpropp, fler än 10 000 personer får hjälp för blodpropp, varje år. Flera gånger går det inte att förklara varför en person får en blodpropp, men om du haft blodpropp tidigare har du lättare att få det igen.

Hur kan jag minska risken?

Det finns några sätt för att minska risken att få en blodpropp. Till exempel kan du minska risken genom att gå ner i vikt om du är överviktig eller att sluta röka. Det är även viktigt att du rör på dig så gott du kan under vardagen, till exempel promenader eller använda vadmuskeln på ett eller annat sätt. Detta ökar blodcirkulationen i kroppen och kan hjälpa att ha bra cirkulation.

Rör på dig

Aktivera din vader genom att promenera eller att gå i trappor. Men även något litet som att vifta med tårna om du har svårt att röra dig, kan hjälpa. Ett tips är stödstrumpor, som motverkar bensvullnad. Det är ett bra tips om du sitter ner länge eller står upp under en lång tid. Även om du ska resa långt. Om du har åderbråck, passerar blodet lite långsammare, så då är det ännu viktigare att röra på sig.