Hur kokar man ris i riskokare

Hur man kokar ris i en riskokare

Det finns många fördelar med en riskokare som kanske inte är så uppenbara vid den allra första anblicken. Många riskokare kan till exempel hålla riset varmt även efter att det kokats, så att du inte behöver oroa dig för att all mat ska vara klar samtidigt. Du bara fyller på riskokaren och slår på den, sen behöver du inte oroa dig mer. Samma sak gäller koktider. Du behöver inte ha koll på någon koktid eller oroa dig för att få vattnigt, eller vidbränt, ris. Riskokaren sköter allt det där automatiskt. Allt du behöver göra är att fylla på den med rätt mängd ris och vatten. Såhär går du sedan till väga för att koka ris i din riskokare.

  1. Ska du koka jasminris eller basmatiris så ska riset först sköljas. Detta gör man för att skölja bort stärkelse från kornets utsida. Sköljningen tar även bort rester av bekämpningsmedel och annat som kan ha fastnat på riset vid transport och lagring. (Pairboil ris, det vanliga matriset här i norden, behöver inte sköljas.) Mät upp den mängd ris du vill tillaga, (en deciliter torrt ris kommer motsvara ca 1,5 dl färdigt ris, dvs ca. en portion) och häll det i skålen till din riskokare. Fyll på med vatten tills skålen är full och rör om med en sked. Byt vatten en eller flera gånger. Slå sedan av vattnet.

(Valfritt: Du kan låta riset ligga i blöt i 30 minuter om du så önskar. Detta ger ett klibbigare ris, men är absolut inte nödvändigt. Vill du inte blötlägga går du till nästa steg.)

  1. Hur mycket vatten som behövs varierar lite med din riskokare, så läs vad som står i instruktionerna. Till vanligt matris tar man vanligen dubbelt så mycket vatten som ris medan det till basmati och jasmin räcker med 0,5 dl extra vatten, dvs om du tar 1 dl ris så tar du 1,5 dl vatten.
  2. Du kan även blanda i lite smör eller olja samt salt, om så önskas.
  3. Se till att riset är jämt fördelat och att det är under vattenytan. Torka av sidorna på behållaren innan du sätter ner den i riskokaren.
  4. Slå på riskokaren och låt den koka till dess att den är färdig. De allra flesta modeller stänger av sig själva när de är klara. Lyft aldrig på locket till riskokaren innan riset är klart! Kokningen är beroende av ångan i behållaren, och skulle du släppa ut den blir riset inte kokt ordentligt.
  5. Låt riset vila i riskokaren i minst tio till femton minuter innan du serverar det. De riskokare som har automatisk varmhållning kan förstås stå betydligt längre än så.