Hur lagar man ett stenskott

Har du någon gång haft ett stenskott på rutan och undrat, hur lagar man ett stenskott? Jo det är något vi kommer att gå igenom noggrant i den här artikeln. Allt från hur det börjar med borrning till avslutning där skadan poleras tills det ser bra ut. Ibland kan du uppleva att ljuset bryter sig lite runt lagningen vilket är helt normalt.

Använd diamantborr

När olyckan är framme och du får ett stort stenskott på rutan kan det vara bra att åtgärda felet innan det är dags för besiktning. Till att börja med används en diamantborr, det går inte att ordna med vilken borr som helst utan det måste vara en speciell diamantborr som finns att köpa i järnaffärer eller liknande affärer som säljer byggmaterial.

Borra mot stenskottet

Till att börja med behövs det borras vid skadan för att du ska kunna pressa in lagningsvätska i skadan. Ibland kan du behöva borra ända ner till laminatet. Efter det tas så mycket luft bort som möjligt från skadan med hjälpa av vacuum . Det är väldigt viktigt att skadan är ren och torr för det absolut bästa möjliga resultatet.

Pressa in lagningsvätska

När borrningen är klar och luften har tömts från skadan är det dags att pressa in en speciell lagningsvätska som är helt transparant. Det gör du med hjälp av ett övertryck för att vätskan ska ska gå ut i skadan och i eventuella sprickbildningar runt skadan. När allt är på plats är det dags att härda lagningen med hjälp av UV-ljus.

Låt härda med hjälp av UV-ljus

Vanligtvis använder du ett UV-ljus för att vätskan i stenskottet ska bli hårt och härdas ordentligt. Efter det lägger du på något som kallas för pit filler, det skyddar mot UV-ljus och ger en hård yta där skadan är. På så sätt blir lagningen väldigt hållbar och stark och förebygger att rutan spricker i framtiden. Använd alltid skyddsutrustning vid lagning av stenskott.

Skär bort den bit som sticker ut ovanför lacken

När härdningen är klar är det dags att skära bort eventuella limrester som kan sticka ut från den lagade skadan. Det bästa resultatet får du om du reparerar ett stenskott på direkten istället för att vänta. Väntar du med att reparera skadan kan det bli svårare och ibland omöjligt att laga stenskottet och då måste rutan bytas ut helt.

Polera försiktigt till blank yta

Nu är det bara poleringen kvar av lagningen innan bilens ruta är så gott som återställd. Polera försiktigt tills du är nöjd med resultatet. När ett stenskott med sprickbildning uppstår är det bra om du sätter på tejp på skadan så att inte smuts och vatten kommer in. Även sådana faktorer kan annars göra så att du får byta ut hela rutan.

De flesta av oss lagar hellre ett stenskott i rutan än byter ut hela rutan, dels för att det är lättare men också för att det är betydligt billigare. Det är därför viktigt att du gör rätt när det kommer till ett stenskott. Det går att laga upp till tre stenskott vid varje tillfälle och det tar någonstans mellan 30 och 40 minuter.