hur lagar man trasig tapet

Har du precis tapetserat om hemma och fått en olycklig bubbla på tapeten? I så fall har du kommit helt rätt. Nedan kommer vi utförligt och systematisk svara på den frågan du ställer dig just nu: Hur lagar man trasig tapet? Läser du och följer instruktionerna här nedan åtgärdar du din tapetbubbla på nolltid samtidigt som du får bästa möjliga resultat. Steg för steg kommer vi att förklara hur du går till väga för att fixa till din trasiga tapet.

Verktyg som behövs

Vi kommer här nedan gå igenom hur du går tillväga för att laga dina trasiga tapet. Men först behöver du se till att du har rätt verktyg för att reparera bubblan som uppstått i tapeten. Se därför till att du har en vass kniv, en applikatorflaska som du fyller med klister och en helt vanlig roller. När du har de alla nämnda verktyg framför kan du direkt sätta igång med de simpla stegen, som vi går igenom nedan, för att laga tapetbubblan.

Skär upp trapetbubblan med kniven

Det allra första du behöver göra är att försiktigt skära upp ett kryss mitt över tapetbubblan med den vassa kniven du precis har plockat fram. Tapetbubblor är vanligtvis inte stora och du behöver egentligen inte skära ett snitt som är så mycket större än bubblan. Därför ska du ta det lugnt när du ristar över bubblan så att du inte råkar skada andra delar av tapeten och senare behöver laga det också. Fokusera i stället på att skära så rakt som möjligt över bubblan.

Pressa in klister via en applikatorflaska

När du skurit upp ett kryss över tapetbubblan ska du pressa in klister. Vik först upp flikarna försiktigt, men ordentligt, så att du har gott om plats för att trycka in klistret. Fyll din applikatorflaska med klister och pressa sedan in en liten mängd under snittet du redan har skurit upp. Klistret fäster vänligt snabbt så var försiktig så att du inte råkar applicera det på oönskade ställen på väggen. Det är svårt att få bort.

Lägg över flikarna på det klistrade partiet

Medan klistret håller på att torka viker du tillbaka flikarna över väggen igen. Här gäller det att vara noggrann och varsam så att de verkligen hamnar på rätt ställe. Du behöver inte några verktyg för att vika tillbaka flikarna, använd och arbeta i stället med dina händer för bästa möjliga resultat. Det är bra att ta stöd av någonting medan du utför detta. Är din tapetbubbla nära golvet så sätt dig ned ordentligt eller luta dig mot väggen om det är högre upp.

Tryck och släta ut med fingrarna

Så fort du har vikt tillbaka flikarna ska du trycka och släta ut med dina fingrar. Detta för att få en så jämn yta det bara går och minska risken för att en ny tapetbubbla bildas eller andra osymmetriska linjer uppstår. Tryck därför försiktigt med fingrarna och dra de sedan långsamt, men ändå med viss kraft, över området du arbetat med. Här behöver du heller inga verktyg för att få till den bästa formen på reparationen.

Jobba över området med roller

För att säkerställa att resultatet av din lagade tapetvägg ska bli så bra som möjligt använder du sedan en roller. På samma sätt som du använde fingret i det tidigare steget ska du även göra med en roller. Detta för att verkligen trycka till tapeten mot väggen igen och undvika att klistret hopar sig.

Kontrollera så att ytan är jämn efter torkning

När du är klar med ovanstående och följt instruktionerna noga är du klar med reparationen. Men trots det har inte klistret torkat helt än och det tar ett par timmar beroende på vilket tapetklister du använt. Den informationen hittar du oftast på burken. Därför behöver du kontrollera att ytan är jämn efter att klistret torkat. Är det inte så tvingas du gör om samtliga steg på nytt men har du utfört allting på rätt sätt ska det inte vara några problem.

Du behöver alltså inte oroa dig om en bubbla skulle uppstå i tapeten. Att fixa till det är superlätt att åtgärda och instruktionerna ovan kräver minimal ansträngning. Det enda, och viktigaste, som du behöver tänka på är att vara försiktig och väldigt noggrann. Tapetbubblorna är oftast väldigt små så det kan vara lite pilligt men samtidigt väldigt enkelt. Vad som också är skönt är att det går snabbt att laga och du behöver således inte känna att det är något heldagsprojekt.