hur länge kan man gå med blindtarmsinflammation

Hur länge kan man gå med blindtarmsinflammation?

Är du orolig över din magsmärta? Undrar du även hur länge man kan gå med en blindtarmsinflammation innan det blir akut? I den här artikeln förklarar vi vad inflammation i blindtarmen innebär, hur du kan uppleva den, vilka behandlingar som du kan få och när du behöver söka akut vård.

Vad är blindtarmsinflammation?

I Sverige beräknar man att tio procent av befolkningen mellan 10 och 30 år får blindtarmsinflammation någon gång i livet. Det är en relativt vanlig sjukdom bland barn och ungdomar, som dessutom är en av de vanligaste orsakerna till akut bukoperation. I många fall läker blindtarmsinflammation ut av sig själv, utan behandling. Ibland är däremot en operation nödvändig.

En tredjedel av barnen som drabbas får en allvarligare form av inflammation, förenad med högre risker för komplikationer. Förekomsten av akut blindtarmsinflammation minskar idag på världsbasis, men man vet inte varför.

Vad är en blindtarm?

Alla människor har en blindtarm, men dess funktion har länge varit en gåta. Blindtarmen ser ut som ett litet finger och är en ficka som sitter på höger sida av buken, där tjocktarmen förgrenar sig till tunntarmen. Inom vården kallar man den här fickan för appendix och inflammationen för appendicit.

Frågan är om blindtarmen har någon funktion. Det finns olika teorier om det här. Länge har man trott att den egentligen inte har någon funktion alls, man har dessutom inte riktigt förstått varför vi har den. Många tror att den blivit kvar från evolutionen. Forskare har på senare år visat att blindtarmen kan spela roll när det gäller immunförsvaret hos foster. De menar att bakterier inuti blindtarmen kan hjälpa immunförsvaret.

Orsaker till appendicit

Orsaken till blindtarmsinflammation kan vara att fickan täppts till av avföring eller ett främmande föremål. Det produceras slem i blindtarmen, som inte kommer ut, trycket ökar och minskar blodcirkulationen. Bakterier kan då orsaka inflammation. Forskare har även funnit ett samband mellan stress och blindtarmsinflammation. I många fall hittar man dock ingen tydlig orsak.

Symptom på blindtarmsinflammation

Symptomen kan variera från fall till fall, och de kan vara mer eller mindre tydliga beroende på ålder och blindtarmens placering i buken. Vanligaste symptomen är smärta och ömhet i magens nedre del, på höger sida.

Smärtan kan bli värre när man rör sig, hostar eller nyser. Man kan må illa, kräkas och få dålig aptit. Du kan även få en svullnad runt magen, förstoppning eller diarré, samt gaser i magen kan förekomma. Fortsätter inflammationen kan man få en låggradig feber.

Det är relativt vanligt med blindtarmsinflammation som barn, det kan vara svårt att bedöma symptomen, därför är det inte lätt att veta hur länge man kan gå med blindtarmsinflammation.

Behandling vid blindtarmsinflammation

Hur länge kan man gå med blindtarmsinflammation, och när ska man söka vård, är en fråga som många ställer sig. Blindtarmsinflammation läker ofta ut av sig själv. Får du blindtarmsinflammation igen opereras blindtarmen bort. Man kan också behandla med antibiotika. Blindtarmsinflammation kan leda till att blindtarmen brister, vilket kan orsaka en inflammation i bukhinnan. Vid brusten blindtarm är det viktigt att du söker akut vård omgående. Om du endast behandlas med antibiotika, kan du ändå behöva en operation senare.