Hur man gör hårfärg

hur man gor harfargHårfärg är, som de flesta av oss redan vet, i många fall skadligt för både vårt hår och för miljön. Därför har vi samlat lite tips på hur du kan göra egen naturlig hårfärg med hjälp av hennapulver och andra ingredienser som du kanske redan har hemma i skafferiet. Allt för att spara både ditt hår och miljön.

Hennapulver till hårfärg:

Förutom att den ger dig en ny fin hårfärg hjälper denna hennainpackning till att svalka, vårda, öka blodcirkulationen och ge ett naturligt UV-skydd. Hur mycket du bör använda för att få fram rätt ton är något du får experimentera med.

Grundrecept för hennahårfärg:

100 gram hennapulver (beroende på hur långt ditt hår är)

Hett vatten

För en starkare orange hårfärg:

5 droppar eukalyptusolja

2 msk konjak

2 malda kryddnejlikor

Mörkare och mer hållbar färg:

Valnötspulver

Blå ton i svart hår:

Druvjuice, eller

Ultramarin, eller

Indigopulver

Röd ton:

Konjak

Brun, med en mindre röd ton:

Vanligt svart te eller starkt kaffe och låt dra ett dygn.

Gyllene ton:

Filmjölk

Rödvin

Vinäger

Pulveriserad rabarberrot

Citronsaft

  1. Blanda samman alla ingredienserna i ett keramik- eller glaskärl. Använd inte metallkärl då resultatet kan bli gröntonat.
  2. Ta på dig handskar och oömma kläder innan du börjar att applicera hennan.
  3. Applicera tjocka lager av hennan i håret. Se till att få ner den i hårbotten samt att den täcker allt hår. Skulle du råka få färg i hårfästet eller pannan, så försvinner det inom några dagar. På längre hår, börja applicera bak i nacken och arbeta dig framåt.
  4. När hela håret är täckts av blandningen, ska håret plastas in. Använd plastfolie, plastpåsar eller något liknande. Detta är viktigt då hennan slutar avge färg när den har torkat.
  5. Låt hennan verka länge, i minst 1 timme. Men gärna i fler timmar om du har tid och möjlighet

Om du låter hennan sitta kortare tid kan hårfärgen bli mer gul.

  1. När du känner att det är dags att skölja ur håret, kan det vara bra att använda dig av balsam då hennan ibland kan vara svår att skölja ur.
  2. Resultatet du ser är en klarare färg vilken kommer bli mörkare efter några dagar innan du gör det för att inte få en överraskning
  3. Sov på en handduk/ oömt örngott då håret kan avge färg de första nätterna.