hur man köper lägenhet

Hur man köper lägenhet

Det är viktigt att du är förberedd inför ditt lägenhetsköp och det är många saker du behöver hålla reda på. Här lär du dig hur man köper lägenhet steg för steg.

Ansök om bolån

Det första du ska behöver göra är att ansöka om ett lånelöfte. Det är enkelt att ansöka om lånelöfte online och beskedet brukar komma inom ett par dagar. Tänk på att du inte kan låna till kontantinsatsen som brukar vara minst 10 % av det belopp du vill låna.

När du har bestämt dig för en lägenhet är det dags att ansöka om bolån. I låneansökan uppger du vilken bostad du vill köpa, vilket banken behöver veta eftersom det påverkar hur mycket du kan låna. Om bostadsrättsförening är högt belånad kan det hända att banken sänker summan på ditt lånelöfte.

Har du tänkt att binda räntan ska du naturligtvis kontrollera vilken bank som ger den lägsta räntan. Det är därför viktigt att noga jämföra de olika bankernas erbjudanden. Tänk också på att en del banker tar ut uppläggningsavgift eller andra administrativa avgifter.

Gå på många visningar

Innan du bestämmer dig för en lägenhet är det bra att gå på olika visningar. Då får du en uppfattning om priser samtidigt som du får en bättre bild av vilka typer av lägenheter som finns på marknaden. Känslan av närområdet och atmosfären är viktig för trivseln men är svår att få fram i mäklarannonserna.

När du är på visning kommer du att få en objektsbeskrivning. Där hittar du viktig information som du behöver ta del av. I objektsbeskrivningen kan du bland annat se vilka reparationer, exempelvis stambyten, som har gjorts de senaste åren.

Se efter vad som ingår i månadsavgiften, det brukar variera mellan bostadsrättsföreningarna. Om du har bil behöver du ta reda på om det finns lediga parkeringar och vad de kostar varje månad.

Du blir en del av föreningen

När du köper en bostadsrätt blir du medlem i bostadsrättsföreningen. Medlemmarna i föreningen har ett gemensamt ansvar för allt som rör fastigheten. Varje förening har också regler som du bör känna till innan du köper bostaden. För att du ska få köpa bostaden måste dessutom föreningen godkänna dig som medlem.

Du som äger din egen lägenhet har ansvaret för den. Om till exempel kylskåpet går sönder är det du som skall ersätta det med ett nytt. Skulle du behöva hyra ut din bostad i ett senare skede är det viktigt att du kontrollerar vilka regler som gäller. De flesta föreningar tillåter inte att du hyr ut lägenheten i andra hand mer än korta perioder.

Medlemmarna i föreningen har ett gemensamt ansvar för att sköta om hela området. Det gäller både inom- och utomhusytor som tillhör föreningen. De flesta föreningarna har städdagar med jämna mellanrum. Då samlas alla hushåll och städar, rensar och gör mindre underhållsarbeten. Som medlem förväntas du att delta på dessa dagar.

Håll dig till din budget

Titta på lägenheter som är realistiska för din budget. Är det din första lägenhet kommer du antagligen inte att bo där för alltid utan behöva byta till en större längre fram. Även om lägenheten inte är helt perfekt kanske den ändå är en bra bostad och investering några år framöver.