hur man lär sig klockan

Lär dig klockan

Idag tittar vi oftare på en digital klocka än på en analog. För tio år sedan så var det precis tvärtom. Då hade de flesta inga svårigheter med att läsa av den analoga klockan medan den digitala krävde lite extra tankeverksamhet. Det finns olika tips på hur man lär sig klockan på bästa sätt och det tar olika lång tid för olika individer. Idag har de flesta nioåringar koll på klockan men de behöver fortsätta att träna för att kunskapen ska bli helt automatiserad.

Träna klockan ofta för att den ska befästas ordentligt

En svårighet med just klockan är att den inte är uppdelad efter en så kallad tiobas som vi använder till exempel med pengar och kilo. Dessa så kallade tiobaser använder barn ofta i matematiken och tiobaserna tränas återkommande under mattelektionerna. Därför får du vara beredd på att lära sig klockan kan ta lite längre tid. Dessutom så är det viktigt att upprepa träningen med klockan länge så att den sitter per automatisk till slut.

Starta träningen med geometriska mönster

Börja med att rita upp en cirkel. Lär dig hur stor del av klockan som är en halvtimme och hur stor del som är en kvart. Nästa steg blir att lära dig hur stor del tio minuter är. Gå sedan vidare så att du kan visualisera en klockcirkel. Försök sedan att föreställa dig hur stor del till exempel 35 minuter upptar av cirkeln.

Arbeta både analogt och digitalt

Träna både den digitala och den analoga klockan samtidigt. Det kommer kanske att vara lite knepigt i början men på sikt kommer din inlärning att gå snabbare. Om du ser att klockan är 13:15 så upprepa gärna för dig själv hur du säger det och fundera över hur det skulle se ut på en analog urtavla. Tänk på att börja din analoga klockträning med att lära dig timvisare och minutvisaren.

Använd olika klockor i vardagen

Om du har mest tillgång till digitala klockor så ställ gärna in din dator eller surfplatta så att den visar tiden analogt istället. Då får du träna på det dagligen. Analoga klockor visas alltmer sällan men de är bra för oss att tänka på den analoga urtavlan om vi till exempel ska planera ett tidsschema.

Träna på olika sätt

Idag finns det olika sätt att träna på hur man lär sig klockan. Du kan till exempel beställa hem en övningsbok. Det finns massor av olika böcker på nätet som du enkelt kan beställa hem. Då lär du dig steg för steg hur klockan fungerar. Se till att du beställer en bok med övningar och facit så att du kan arbeta framåt på egen hand.

Du kan också använda dig av olika appar som erbjuder klockträning. Det finns massor av gratisappar och även sidor på nätet där du enkelt kan träna på klockan. Fördelen med apparna och de digitala övningarna är att du får svar direkt. På så sätt blir din träning väldigt effektiv. Har du en gammal analog klocka hemma så är det inte fel att använda den när du börjar din klockträning. Genom att snurra minutvisarna framåt och bakåt tränar du din hjärna i hur klockan fungerar.