hur ofta löper en tik

Hur ofta löper en tik?

Ofta får vi höra att en tik löper två gånger per år. Det är en bra tumregel att utgå ifrån. Men det är ändå viktigt att komma ihåg att det finns stora skillnader mellan individer, beroende på olika faktorer. Det finns hundar som löper en gång per år och de som löper var fjärde månad.

Här gäller det alltså att ha lite kunskap om hundrasen du skaffat och också ta hänsyn till andra faktorer. Uppfödarna brukar vara de som vet mest om det här, eftersom det är de som är experterna. Värt att komma ihåg är att att tikar löper hela livet. De har alltså ingen typ av klimakterium så som vi människor har.

Små hundar löper tidigare än stora

Storleken på hunden är en faktor som väger in när den löper för allra första gången. Större hundar har generellt en tendens att vara i valpåldern längre och mognar senare både mentalt och fysiskt. Därför börjar de också ofta löpa senare och för stora hundar kan det dröja mer än ett år innan första löpet kommer.

Mindre hundar som exempelvis, mops, griffon och tax brukar börja löpa vid cirka 8-9 månaders ålder den första gången. Hur ofta löper en tik kan alltså se väldigt olika ut.

Så ofta löper olika hundraser

Men det finns andra orsaker till skillnader mellan löpperioder. Rasen är en sådan detalj. Sibirisk laika brukar exempelvis bara löpa en gång per år.

Löper en kastrerad eller steriliserad tik?

Här skiljer det sig år en del. Låt oss börja med att förklara skillnaden mellan en kastrerad hundtik och en steriliserad. När du steriliserar en tik är ingreppet gjort så att förbindelsen mellan äggstockar och livmoder tas bort. Det är gör att tiken fortfarande löper, även om den inte kan bli dräktig.

På en steriliserad tik däremot så tar veterinären bort hela livmodern med äggstockar och allt. Tiken kommer då inte längre att löpa överhuvudtaget.

Det kan vara verkligt jobbigt för både hund och hundägare med löp på olika sätt och kastrering är ett alternativ som många tar till. Trötthet och dåligt humör är vanliga symptom.

Många tikar blir också skendräktiga efter löpet, vilket kan vara jobbigt för både hunden och ägaren. Vissa hundägare anser att det är en annan anledning till att kastrera tiken.

Att kastrera en hund innebär också att risken för livmoderhalscancern försvinner. Det är en åkomma som är ganska vanlig hos tikar. Men vi vill poängtera att här finns inget rätt eller fel.

Hur lång är löpcykeln?

För att kunna förutse hur ofta en tik löper behöver du också känna till själva löpcykeln. Löpet delas nämligen in i 3 olika faser. Först har vi förlöpet. Vulvan svullnar och en del tikar får blodiga flytningar. Äggblåsor på äggstockarna bildas och kroppen förbereder sig för parningen.

Höglöpet brukar sedan komma efter två eller tre veckor. Det är nu som honan kan bli dräktig och den här fasen räcker ungefär 4-12 dagar i genomsnitt.

Den sista fasen kallas för efterlöpet och den inträder ungefär 3 veckor efter att löpet började. Är tiken dräktig börjar en helt ny fas för tiken.