Hur botar man ont i halsen

bota halsont

Halsont är ett vanligt symptom vid förkylning och beror oftast på en inflammation i näsa och svalg, vilket gör att halsen blir svullen, öm och rodnande. Tyvärr så beror det då på ett virus och ett virus kan man inte bota utan enbart lindra medan man väntar på att det själv ska läka ut. Om halsontet inte börjar gå över eller mildras efter några dagar, speciellt om det är i kombination med feber men inte med snuva kan det vara bra att besöka vårdcentralen eftersom det kan röra sig om halsfluss.

  1. Halstabletter Något som brukar fungera för de allra flesta för att dämpa halsont är halstabletter. Vanliga halstabletter som kan köpas i livsmedelsbutiker kan fungera vid måttlig halsont, oftast hjälper de för att de är starka och friska vilket hjälper till att dämpa smärtan och kyla ned rodnaden. På apoteket hittar man halstabletter som bedövar halsen något och därför lindrar det onda, du hittar också antiinflammatoriska halstabletter på apoteket och de hjälper till att lindra både smärtan och svullnaden i halsen. Det är viktigt att tänka på att halstabletterna helst ska vara sockerfria eftersom vanligtvis man tar tabletterna flera gånger per dag och tänderna tar skada av att suga på tabletter med socker i.
  2. Kall eller varm dryck Har man mycket ont i halsen kan det oftast kännas svårt att äta mat men däremot kan det kännas skönt för många att dricka något. För del lindrar kall dryck bäst i och med att det kyler ner halsen och rodnaden. För andra fungerar varm dryck bäst och här får man helt enkelt testa sig fram vilket som fungerar bäst. Om det handlar om barn så kan kall yoghurt eller isglass vara ett lockande alternativ som också fungerar lindrande.
  3. Vila Det hjälper så klart inte mot det akuta halsontet, men genom att vila och inte överanstränga din kropp så kommer ditt förkylningsvirus läka ut snabbare. Har du feber och känner dig allmänt hängig bör du vara mycket försiktig med aktivitet, men om du mår bra men har halsont så kan en lugn promenad till och med hjälpa läkningen av viruset.
  4. Smärtstillande Som tidigare nämnt så finns det inget botemedel mot virus som halsont ofta är ett symptom på och det är viktigt att komma ihåg att smärtstillande så som Alvedon eller Ipren inte botar halsont utan enbart dämpar smärtan. Om ditt halsont håller i sig över flera dagar bör du vara försiktig med dessa läkemedel och i första hand prova de andra alternativen du har fått här.