Hur får man bort lock i örat när man är förkyld

Det finns flera orsaker till varför man får lock för öronen. Men, hur får man bort lock i örat när man är förkyld? I den här artikeln går vi genom varför man får lock i örat, hur du går tillväga för att bli av med locket, olika hjälpmedel, och när du faktiskt behöver söka vård. Har du fått lock i örat på grund av förkylning, eller har du fått en vaxpropp? Vi löser frågorna i denna artikel.

Därför får du lock för örat

Om du har blivit förkyld kan det leda till att slemhinnorna svullnar och orsakar ett tryck. I ditt öra har du en örontrumpet som är en kanal från mellanörat till svalget. Genom örontrumpetens kanal passerar det luft. Om du är förkyld eller snuvig kan örontrumpeten bli svullen och blockerad. När du får en svullnad i örontrumpeten blir det undertryck och luftgenomströmningen i mellanörat minskar. Andra orsaker kan också vara plötslig tryckskillnad vid flygning och dykning, eller bakåtsniffning.

Svälj eller blås med stängd mun

Så, hur får man bort lock i örat när man är förkyld? Det lättaste du kan testa är att svälja. Om det inte hjälper är nästa steg att tryckutjämna. För att göra den processen håller du för näsan och blåser med stängd mun. När du tryckutjämnar trycks luften in genom örontrumpeten. För att minska svullnaden kan du även testa att använda nässprej eller näsdroppar som verkar avsvällande i slemhinnorna. Undvik användning av näsdroppar och nässprej i över tio dagar.

Vax för örat?

Känslan av lock för örat kan även bero på att du har fått en vaxpropp. Öronvaxets uppgift är att hålla hörselgången ren. Vaxet samlar upp skräp i hörselgången och rinner sakta ut. Om du till exempel använder öronproppar, hörlurar eller hörselapparat som täpper till örat blir det svårare för vaxet att rinna ut. Då kan det bildas en vaxpropp i hörselgången som bidrar till känslan av lock för örat, sämre hörsel eller obehag.

Detta kan du köpa på apoteket

På apoteket kan du köpa allergimedicin eller nässprej som hjälper mot svullnaden. Det finns även hjälpmedel för att underlätta tryckutjämning i form av ballonger, som du blåser upp med näsan. Skulle locket bero på en vaxpropp kan du även välja mellan olika receptfria örondroppar, samt öronsprej som löser upp vaxet. Behöver du skölja ut vaxet ur örat finns det även sköljblåsor, eller gummiballonger med en pipett. Vill du undvika lock för örat under flygresor finns det speciella flygproppar.

Finns det hemmakurer?

Om din hörselgång känns svullen eller blockerad kan du testa en hemmakur. För att minska svullnaden sköljer du örat med hjälp av en gummiblåsa och ljummet vatten. Vill du lösa upp öronvax kan du blanda egen saltlösning av en deciliter vatten och en tesked salt. Droppa i örat, låt lösningen verka i några minuter, och dränera sedan vätskan. Du kan även hjälpa vaxet att röra sig mot örats öppning genom att röra din käke och tugga.

När behöver jag söka vård?

Om du inte är säker på vad som orsakat lock för örat bör du söka vård. Vänd dig till din närmaste vårdcentral. En läkare kan då undersöka ditt öra och ge dig rätt behandling. Skulle det visa sig att du har en vaxpropp kan en sjuksköterska eller läkare skölja ur hörselgången med vatten, då rinner vaxet ut i en klump. Alternativt, kan läkaren plocka ut vaxproppen med hjälp av ett instrument eller öronsug.

Lock för örat kan lätt försvinna med tryckutjämning eller en gäsp, men det kan vara så att du faktiskt har fått en vaxpropp och då behöver vidare behandling. Du kanske behöver avsvällande örondroppar, lösa upp en vaxpropp, eller låta en läkare skölja ur hörselgången. Det viktigaste är att veta orsaken till locket för örat för att hitta den rätta behandlingen för dig. Och dessutom veta när det är dags att söka vård.