Hur behåller man vikt

Ett dagligt intag av mat är ett måste, men det är inte alltid det enklaste att sätta gränser. Onyttig mat är särskilt framställd för att vi bara ska vilja ha mer, och i dagens samhälle är det lätt att bli beroende av det breda utbudet. Med alla dessa frestelser, hur når man en hälsosam vikt? Och hur behåller man vikt när man väl har nått dit? Nedan finner du ett antal tips som hjälper dig att ta rätt beslut!

Positivt tänkande A och O

Om du är bergsäker på att du inte kan kommer du heller inte att lyckas. Träning, matlagning och andra fysiska steg må vara kämpigt, men det allra mest ansträngande är att övertala dig själv att förändras. Du måste inte bara tro på att du klarar det, utan även övertyga dig själv om att du förtjänar att må bra. Lägg inte fokus på det som du inte kan, utan tänk snarare på allt som du har förmågan att klara av.

Sluta äta är aldrig lösningen

Det finns flera anledningar till att inte sluta äta. Vissa ser detta som ett snabbt tillvägagångssätt för att gå ner i vikt, men på lång sikt gör det mer ont än gott. Din kropp behöver näring varje dag, och genom att gå en eller flera dagar utan mat sjunker energinivåerna till botten. Samtidigt kommer din kropp att gå in i svältläge där den håller fast vid varenda kalori, så när du väl äter igen har förbränningen saktats ner.

Låt träning bli en del av vardagen

Istället för att sluta äta bör du lägga krut på att bränna kalorier genom att träna. Om du inte är van vid träning kan det låta överväldigande att ta dig till gymmet varje dag, men lyckligtvis nog är detta inget måste. Börja istället med att ta en daglig promenad eller cykeltur. Även om du någon gång inte orkar din dagliga 45 minuters promenad, satsa istället på 20 minuter. Att göra någonting är alltid bättre än ingenting.

Upplev fördelar med att känna dig stark/frisk

När du väl tar tag i din hälsa märker du snart en stor skillnad. Bland annat har du mer energi för att hantera alla dagens utmaningar. Du kommer dessutom att prestera bättre på jobb eller i skolan. När allt kommer till kritan mår du helt enkelt bättre av att bry dig om din hälsa. Som om detta inte vore nog blir du dessutom gladare. Du har ju vetskapen om att du har ansträngt dig för att nå dina mål.

Drick rikligt med vatten

Vatten är viktigare än många tror, och det blir lätt så att man glömmer bort att dricka. Några glas om dagen är inte nog, tro det eller ej. 1,5 till 2 liter är ungefär så mycket vatten som du behöver varje dag. Om du dessutom tränar eller bor på en varm plats kan du behöva upp till 4 liter vatten per dag. Se därför till så att du alltid har en flaska vatten i närheten.

Njut av dina måltider

Sist men inte minst: tillaga dina egna måltider och njut av varje tugga. Vid köp av snabbmat eller färdigmat är du aldrig helt säker på innehållet. När du istället lagar din egen mat bestämmer du själv vilka ingredienser du vill tillsätta. På så vis kan du garantera att nyttiga råvaror får vara med i rätten. Samtidigt blir det lättare att undvika tjocka såser, dressingar, för mycket salt och fett. Väl klart är det bara att njuta av måltiden!

Vi hoppas att du har blivit inspirerad och fått tips som ger dig en knuff på vägen. Det är alltid en bra idé att sträva mot ett mer hälsosamt liv. Vare sig du är intresserad av att gå upp eller ner i vikt är en nyttig kost det viktigaste. Träning, bra rutiner, rikligt med vatten samt ett positivt tänk är sannerligen A och O. Ta tag i din hälsa redan idag och lycka till!