Hur mäter man pulsen

Ett normalt hjärta slår från att det bildas i mammas mage tills vi dör. I genomsnitt blir det hela 2,5 miljarder slag under en hel livstid. Någon gång i livet behöver nog de allra flesta mäta sin eller någon annans puls och därför är det bra att veta hur du går tillväga. Och lyckligt är det inte alls komplicerat. Så hur mäter man pulsen? Här kommer vi steg för steg gå igenom hur du bär dig åt.

Vad kontrollerar man?

Pulsen anger hur många slag per tidsenhet som hjärtat slår. Oftast mäter vi pulsen i slag per minut, även kallat BPM. Normalt har människan en puls på mellan 70 och 90 slag per minut. Idrottare, som är mer vältränade, har oftast sänkt sin hjärtfrekvens och har färre slag i minuten. Stress och ångest kan däremot öka pulsen hos normala personer. Att mäta pulsen är ett sätt för vårdpersonal att få stöd i en diagnos eller följa upp medicinska tillstånd.

Enklast att använda fingrarna

När du ska mäta pulsen är det enklast att använda fingrarna. Använd minst två, gärna tre fingrar tillsammans så får du en bra täckning och missar inte slagen så lätt till skillnad med endast ett finger. Ibland känner du slagen med ett finger, men ibland tydligare med ett annat. Vill du mäta din vilopuls behöver du först sätta dig ned och vila några minuter. Drick heller inte kaffe eller rök innan eftersom det ökar din puls.

Lägg handledens utsida i den andra handen

Har du klocka på vänster arm är det smart att lägga höger handled i vänster hand så ser du klockan samtidigt. Då kommer du också enkelt åt artären på insidan av handleden med fingrarna. Ett annat alternativ är också att låta handleden vila i knät och sedan lägga dina fingrar på den. Ska du ta pulsen på någon annan kan du hålla handleden med ena handen och ta pulsen med andra.

Leta upp artären med långfingret och pekfingret

Nu lägger du fingertopparna på artären som löper i handleden strax nedanför tumroten. Placera fingrarna över fåran som bildas mellan underarmen och vid handens slut. Tryck nedåt mot pulsådern men inte alltför hårt. Ibland kan det vara nödvändigt att justera fingrarna en aning för att känna tydligare slag. När du känner pulsen tydligt är det dags att börja räkna pulsslagen medan du tar tid. Tar du pulsen på någon annan gör du på samma vis.

Räkna pulsslagen på en minut

Det brukar vara lagom att räkna pulsslagen per minut. Då får du bäst resultat. Dock kan det vara lite svårt att hålla fokus och räkna så länge. Det går även bra att räkna slagen i 30 sekunder och multiplicera med två, men då det finns lite större utrymme för felmarginal. Har du ingen klocka kan du använda ett vanligt stoppur. Idag har de flesta en mobiltelefon och då finns båda alternativen nära till hands.

Ingen puls på handleden? Testa det här!

Ibland kan det vara svårt att hitta pulsen på handleden. Bästa tipset är då att ta pulsen på halsen i stället. Särskilt på barn är det ofta lättare att känna pulsen där eller i ljumsken. Även när blodtrycket är lågt eller om pulsen är svag är det lättare att känna pulsen på halsen. Lägg två till tre fingrar på sidan av halsen, strax under hakan och bredvid strupen, så känner du den tydligast.

Nu har du all information du behöver för att kunna ta pulsen på dig själv eller på någon annan. Ibland kan det vara lämpligt att söka vård, till exempel om du känner dig yr och svimfärdig och pulsen slår långsammare än 40 slag per minut. Om pulsen känns oregelbunden är ett tillfälle du kan behöva vård. Däremot är det inget alarmerande att du hör din egen puls, tvärtom är det vanligt, särskilt om det är tyst omkring dig.