Hur återställer man borttagna mail

Många ställer sig frågan ”hur återställer man borttagna mail” och vår tanke är att lära dig just hur du gör det, om det går att rädda alla mail och hur du enkelt återskapar dem. Självklart beror det på vilken mailleverantör du använder dig av, men principen brukar vara densamma. Det är också av stor vikt att du är uppmärksam på vilka mail du raderar.

Alla har vi varit där

Vi har alla varit där, alltså att ha råkat radera ett mail som egentligen inte fick tas bort. Det händer de flesta minst en gång och många av oss råkar ut för det flera gånger. Har du någon gång varit på jakt efter ett mail som du aldrig har hittat? Med vår guide kan du lära dig sätt att hitta dem.

Fortfarande i skräpmappen? Det går att rädda!

Om du har tur var det inte alltför längesen du raderade mailet, vilket innebär att det ligger kvar i mappen som vanligtvis kallas papperskorgen. De allra flesta mailtjänsterna har en automatisk funktion som raderar borttagna mejl permanent efter 30 dagar i papperskorgen. Efter de 30 dagarna finns det ingen återvändo utan mailet kan inte återställas, då återstår bara att be avsändaren att skicka en kopia.

Sök fram rätt mejl

Om du regelbundet raderar mail kan din skräpmapp innehålla en stor mängd sådana, vilket gör det tidsödande att leta upp ett enda mail genom att skrolla. Därför vill vi ge dig rådet att använda sökfunktionen för att lokalisera det mail du vill hitta och sedan återställa. Det enklaste är att söka antingen på avsändarens namn eller ämnet för mailet i fråga.

Återskapa objekt

Hur du återskapar ett raderat mail varierar beroende på om du använder dig av Gmail, Outlook eller någon annan leverantör. Vanligtvis handlar det om att du flyttar mailet från papperskorgen tillbaka till inkorgen, svårare än så är det inte. Om du vill återskapa ett mail från din skräppost brukar du kunna klicka på ”inte skräppost”, så återgår det till inkorgen.

Välj rätt mapp

När du ska flytta tillbaka ett borttaget mail är det viktigt att du väljer rätt mapp att flytta det till. Om du råkar trycka på radera permanent finns det tyvärr ingen återvändo. Du kan också flagga eller stjärnmärka viktiga meddelanden för att enklare hitta dem, eller skapa separata mappar för specifika typer av mail. På så sätt blir det lättare att få koll på dina mailkonversationer.

Var uppmärksam i fortsättningen

Vårt viktigaste råd i den här artikeln är att du ska hålla dig uppmärksam nästa gång du huserar i din inkorg. På så sätt kommer du inte råka radera fler mail av misstag. Det är viktigt att du har din fulla uppmärksamhet på vad du gör när du sorterar och raderar dina mail, lägg tid på det och stressa inte igenom förfarandet.

Att återställa borttagna mail är inte så svårt, åtminstone inte så länge de ligger kvar i papperskorgen eller liknande mapp för borttagna objekt. Om du råkat radera ett mail permanent kan du dock vanligtvis inte återställa det och därför är det viktigt att du är noggrann när du går igenom din inkorg. Var uppmärksam på vilka mail som ska raderas och vilka som ska behållas.