hur lagar man trasiga hörlurar

Det är otroligt irriterande när ett par hörlurar går sönder. Ofta sker det gradvis, det kan till exempel börja spraka i lurarna eller bli tyst i ena luren. Då finns det ett par olika steg du kan testa för att försöka få dem att fungera igen. I denna artikeln kommer vi svara på frågan hur lagar man trasiga hörlurar på bästa sätt. Vi berättar också hur du ska gå tillväga om du inte lyckas lösa problemet på egen hand.

Fastställ var problemet finns

Det första du måste göra är att lokalisera felet. Om det är hörlurar med sladdar bör du syna sladden och se så den är hel. Skulle det vara ett par trådlösa enheter kan det vara själva laddboxen som är problemet. När du har lyckats hitta felet är det enklare att se hur du kan lösa det. Kontrollera också om ljudet fungerar i båda lurarna eller om det bara är en som har ljud. Försök skapa dig en överblick av problemet med andra ord.

Kontrollera i olika enheter

Ett av de första stegen i en felsökning är att säkerställa att det verkligen är hörlurarna det är fel på. Det kan ju även vara uttaget. Därför bör du alltid försöka koppla ihop dem med minst två enheter och se om det fungerar. Då kan du med 100 % säkerhet säga att det verkligen är hörlurarna som är trasiga. Om inte kanske du måste byta ut ett uttag eller kolla så att bluetooth-anslutningen fungerar på den enhet du använder.

Rengöring hörlursuttaget

En sak du kan prova är att rengöra hörlursuttaget ifall det har kommit in smuts där. Det kan orsaka ett glapp som gör att hörlurarna inte fungerar som de ska. Ta en tandpetare eller tops och se om det har fastnat något i ingången. Använd aldrig vätska eftersom det kan leda till kortslutning. Är det en mobil eller dator bör du också stänga av dessa innan du går in i hörlursuttaget. Sedan kan du testa att koppla in dem igen.

Kontrollera ljudinställningarna på enheten

Ibland är det inte alls hörlurarna det är fel på. Du kan ha råkat ändra några ljudinställningar av misstag. Därför är det bra att kontrollera att du inte har satt din enhet på ”mute” eller något annat liknande. Du kan även kolla att enheten är inställd på att den ska spela upp med hörlurar. Är du osäker på hur det fungerar på just din enhet brukar det finnas på bra information på nätet. Då kan du även utesluta den möjligheten.

Återställ till ursprungliga inställningar

Ytterligare ett steg du kan testa innan reparation är att göra en fabriksåterställning på din enhet. Det du måste tänka på är att allt du har på din enhet försvinner. Du måste alltså göra en backup på dina bilder och annat du vill spara. Sedan kan du göra en återställning och se om det fungerar. Det är ofta sista utvägen innan det är dags att boka in en reparation. En återställning tar som tur är bara några minuter att genomföra.

Se över din garanti

Har du provat alla stegen ovan utan framgång är det dags att se över garantin. Alla varumärken har olika villkor. Du brukar i första hand vända dig till butiken där du köpte hörlurarna. Om de inte kan hjälpa dig kan du vända dig direkt till tillverkaren. Det är viktigt att du sparar kvittot då det ofta är garantibevis.

Professionell lagning hörlursuttag

Har du fortfarande garanti skickas dina hörlurar in till en verkstad. Du får information om hur du ska skicka in dem. Normalt så får du en retursedel och får stå för sändningen själv. Det är oklart hur länge dina hörlurar är på verkstaden. Det varierar ofta beroende på hur mycket de har att göra. Du brukar alltid få en cirkatid när du bokar in ärendet. Ibland kan du även följa ditt ärende live på nätet. Då kan du alltid se status.

Verkstaden kommer i första hand försöka reparera dina befintliga hörlurar. Om det inte fungerar får du normalt ett nytt par utan extra kostnad. Även om din garanti har gått ut brukar du kunna boka in en reparation. Den enda skillnaden är att du får stå för alla kostnader själv. Nu vet du allt om hur du ska gå tillväga om dina hörlurar slutar fungera. Försök i första hand hitta felet med en felsökning. Om det inte hjälper måste de in på lagning.