hur man skärmfilmar på iphone

Hur man skärmfilmar på iPhone

Att spela in skärmen på din iPhone kan vara väldigt användbart i ett flertal olika sammanhang. Kanske vill du visa hur något fungerar på telefonen för en familjemedlem som befinner sig någon annanstans. Då är en skärminspelning ett perfekt sätt att pedagogiskt beskriva hur det går att komma åt en viss inställning på mobilen.

Eller varför inte använda den om du har ett problem med mobilen och vill visa för din online support hur felet ser ut. Skärminspelningens användningsområden kan alltså vara många. Så låt oss ta och titta på exakt hur man skärmfilmar på iPhone.

Lägg till funktionen i kontrollcentret

Det första du måste göra är att lägga till inspelningsikonen i kontrollcentret på telefonen. Alla funktioner som finns i den når du sedan enkelt genom att svepa uppåt på din skärm, även i de fall du har öppnat en applikation. Så här går du tillväga i detalj:

  1. Gå till inställningar
  2. Tryck på “Kontrollcenter”

Den första inställningen du ser är “Åtkomst inuti appar”. Är den aktiverad kan du använda skärminspelningsfunktionen även när du är inne i en app. Den här funktionen bör alltså vara aktiverad, eftersom det gör att du kan slå på inspelningen när du vill.

Därefter listas inkluderade reglage, det vill säga det som redan finns när du sveper uppåt på hemskärmen. När du sedan scrollar ner ser du istället fler reglage du enkelt kan lägga till. Mot slutet av den listan (den går i bokstavsordning) hittar du funktionen “Skärminspelning”. Tryck på plustecknet till vänster om den. Sådär, nu har du funktionen inkluderad i kontrollcentret och kan börja använda den.

Så här startar du inspelningen

När du navigerat till önskad plats i telefonen, exempelvis en applikation, sveper du uppåt genom att sätta pekfingret på den nedre delen av skärmen. Nu ser du kontrollcentret och alla funktioner du lagt till i inställningarna. Inspelningsfunktionen ser ut som en cirkel och när du trycker på den kommer inspelningen igång omedelbart. Innehåller applikationen ljud kommer även det att spelas in.

Högst upp på skärmen ser du en röd rand och det betyder att inspelningen är igång. För att avbryta klickar du på skärmen och bekräftar genom att välja ”avbryt”. Skärminspelningen är lättillgänglig eftersom den automatiskt blir sparad i ”Bilder” på telefonen.

Redigera din inspelning

Om du vill putsa på din skärminspelning, exempelvis för att du vill ha en annan start- eller slutpunkt, öppnar du först inspelningen. Uppe i det vänstra hörnet klickar du på “Ändra” och därefter kan du enkelt trimma längden. Du kan också göra andra justeringar såsom exponering, högdagrar, skuggor och ett flertal andra inställningar som kan höja kvaliteten på materialet.

Precis som när du redigerar foto finns det dessutom ett antal förinställda filter du kan använda dig av. När du är nöjd med resultatet klickar du bara på ”Klart”. Efter det momentet kan du enkelt dela din nya inspelning med andra. Nu när du lärt dig hur man skärmfilmar på iPhone är det bara att sätta igång. Vi önskar dig lycka till med inspelningen!