Hur blir man av med akne

hur blir man av med akne

Akne är en hudsjukdom som är väldigt vanligt förekommande då det blir en inflammation i talgkörtlarna. När detta sker så bildas det pormaskar och finnar och när väl aknen uppkommer så blir det som stora utslag i ansiktet men kan även förekomma på kroppen så som ryggen eller bröstet då talgkörtlarna är stora där. Den akne som man oftast pratar om kallas för ”acne vulgaris” som vem som helst kan bli drabbad av oavsett ålder. Vanligast är att man får akne i tonåren då man i puberteten har väldigt spirande hormoner och könshormonerna skapar mer fett som i sin tur täpper igen öppningen på talgkörtlarna.

Det är inte bara jobbigt att det gör ont och kliar och så vidare i huden vid akne utan det kan även vara påfrestande psykiskt för personen som lider av det. Under tonåren då det oftast bryter ut så kan det vara extra påfrestande då utseendet är väldigt viktigt i den åldern för ens självförtroende och identitet.

Video om hur man blir av med acne och finnar

 

Orsakerna till akne

Som det pratades om i introduktionen så uppkommer akne oftast i tonåren på grund av alla hormoner. Ofta så svullnar utslagen upp och det är vanligt att den lämnar kvar en del ärr när de väl läker.

Tips på vad du som har akne kan göra

Till att börja med så går det inte riktigt att förhindra att akne uppkommer då det är väldigt ärftligt men också hormonbaserat, däremot så finns det en hel del knep som gör att besvären minskas och förebygger uppkommande akne.

  • Steg nummer ett är att aldrig klämma på aknen, detta för att inflammationen kommer blir värre då talgkörteln skadas. Stick heller inte hål på bölden och skär inte heller i den
  • Undvik att använda dig av feta oljor och även feta krämer då detta kan täppa igen öppningen av talgkörteln, detta kommer i sin tur bara förvärra aknen. Har du torr hy och lider av akne så kan du använda en väldigt mild ansiktsvätt eller tvål som är till för finnig och fet hy – denna ska också vara parfymfri då den är fri från oönskade kemikalier.
  • Håll koll på din kost då det faktiskt är vetenskapligt bevisat att kosten påverkar aknen. Ät rena produkter och håll dig borta ifrån socker, snabbmat och halvfabrikat så mycket det bara går.
  • Ta det lugnt när du solar, trots att många upplever att aknen minskar och blir bättre när solen sticker fram på sommaren så måste du vara försiktig. Solen gör så att den inflammation som aknen ger minskas och blir då för tillfället bättre. Har du däremot ärr ifrån din akne som är som små lilaröda märken så ska du vara försiktig och använda dig av mycket solskyddsfaktor (det är ett råd som alla bör följa, akne eller ej) då dessa kan synas och stanna kvar längre om du solar mycket. När du solar så tar det längre tid för ärren att återgå till sin vanliga hudfärg. Välj en solskyddsfaktor som inte är för fet, även här för att det inte ska täppa igen mynningen till talgkörtlarna.
  • Smink kan också vara en faktor till problemet trots att smink inte visat sig orsaka akne så blir huden definitivt mer irriterad av de ämnen som sminket innehåller. Därför ska man helst sminka sig med måtta trots att det kan vara jobbigt att aknen syns. Håll koll på dina sminkprodukter och kolla upp om de innehåller några feta oljor som ger upphov till ännu mer inflammation. Ett tips för att täcka finnarna och aknen är att använda sig av täckstift som oftast går att köpa i vanliga affärer eller på ditt närmsta apotek. När du köper ett täckstift så är det viktigt att det är gjort för finnig och fet hy.
  • Tvätta ansiktet varje morgon som du vaknar och varje kväll du går och lägger dig, något man däremot ska komma ihåg är att akne absolut inte har någonting med oren hy att göra, detta är bara en myt. Däremot så är det alltid bra att tvätta huden, och för dig med akne så bör du använda en mild tvål, du kan även badda aknelösning på din akne, denna aknelösning innehåller en syra som kallas för salicylsyra som hjälper talgkörtlarna på traven genom att inte täppa igen dem så lätt.
  • Rådfråga din doktor angående behandling med läkemedel då det finns mycket bra läkemedel för just akne.