Hur blir man av med halsbränna

Det är absolut inte farligt men nog så frustrerande. När halsbrännan slår till känns vardagen tyngre och bara tanken på den onda halsen stjäl det mesta av ditt fokus. Men som tur är finns det flera beprövade metoder för att bli av med den irriterande känslan i halsen. Därför kommer vi i den här artikeln att svara på frågan du ställer dig för tillfället: Hur blir man av med halsbränna?

Ät inte för snabbt och inte för mycket

En vanlig orsak till halsbränna är att du äter alldeles för snabbt och för mycket mat. Kroppen börjar smälta maten redan i munnen med hjälp av ditt saliv och äter du alldeles för fort blir halsen irriterad. Därför ska du ta det lugnt medan du äter. Lägg all fokus på att inte äta för snabbt och undvik distraktioner som mobiltelefonen eller tv-programmet. Ett tips är också att inte lägga ny mat på gaffeln förrän du tuggat färdigt.

Fett, kryddor och stark mat

Har du stora problem med halsbränna som du verkligen blir tokig på är ett tips att undvika vissa livsmedel. Fet, stark och mat med mycket kryddor ökar risken för att magsaften ska stiga upp i halsen. Det är dock individuellt så testa dig fram och se om din halsbränna blir bättre om du utesluter vissa råvaror från din kost. Exempel på livsmedel som kan ge halsbränna: Pizza, vitlök, kaffe, kolsyrad dryck och kryddig mat.

Rör på dig efter att du ätit

Ett bra tips för att lindra halsbränna är att inte ligga ner direkt efter att du har ätit. Det är i stället bättre om du rör på dig för att ge magen en hjälpande hand att smälta maten du precis har stoppat i dig. Därför är ett gott råd att ge dig ut på en lugn och kort promenad i normalt tempo för att minska risken för den onda känslan i halsen.

Ät eller drick inte för sent på kvällen

Det här tipset hör ihop med det ovan nämnda. Som du redan vet är det inte bra att ligga ned direkt efter att du har ätit. I stället bör du vänta runt 2-4 timmar efter att du intagit en måltid. Därför bör du planera din måltid efter tiden du tänkt gå och lägga dig för att sova. Hur blir man av med halsbränna på natten kanske du frågar dig. Följ det här nämnda tipset.

Låt huvudänden vara lite högre i sängen

Har du stora problem med halsbränna under natten är ett annat beprövat tips att sova med huvudet högt. Magsyran får då svårare att ta sig upp till matstrupen och minskar den brännande känslan i halsen. Därför är det bra att sova med en extra kudde. Det kan kännas ovant till en början men tro oss – det kommer att lindra din halsbränna så du slipper ligga och vrida på dig om natten på grund av smärtan.

Rökning, alkohol och koffein

Det är bra att trappa ned med rökning, alkohol och koffein men helst sluta helt. Dessa är en riktig bov när det kommer till halsbränna eftersom det leder till att magsyran lättare tar sig upp i halsen. Röker du samt dricker mycket alkohol och koffein är ett tips att minska intaget om du har väldiga problem med halsbränna. Ha som morot att du också spar en del pengar om du skippar ett cigarettpaket eller en alkoholhaltig dryck.

Den där brännande känslan i halsen är mycket irriterande. Smärtan begränsar verkligen dig i vardagen och stör din sömn så att du blir trött och får svårare att prestera i skolan eller på jobbet dagen efter. Vi hoppas däremot att tipsen ovan ger dig svar på frågan hur blir man av med halsbränna. Den kommer av en anledning och efter att ha tagit del av våra tips kan du återigen leva ditt liv fullt ut.