Hur blir man pigg

Hur blir man pigg? När orken tryter kan det vara svårt att hitta motivation till att bryta mönstret. Då hjälper det att ha några alternativ att välja mellan. I den här artikeln kommer vi ta upp flera metoder för att bli piggare. Några gäller kost, sömn och motion, medan andra gäller kaffe och socker. Efter att du läst dem kan du själv välja vilka metoder som passar just dig.

Få tillräckligt med sömn

Sömn är en av de viktigaste sakerna vi behöver för att må bra. Det är under sömnen som kroppen reparerar sig själv. Om du har svårt för att sova så finns det flera tips för att underlätta. Det hjälper om du sover i ett mörkt, svalt och tyst rum. Undvik koffein 4-8 timmar innan du lägger dig. Stäng av alla digitala skärmar. Och se till att få både dagsljus och motion under dagen.

Hur blir man pigg

Motionera

Det finns många fördelar med att motionera, men det kan kännas motigt i början om du inte är van. Ett sätt att underlätta är att skaffa en träningspartner. Det är också viktigt att hitta en form som du tycker är rolig, så testa gärna olika träningsformer. Och var snäll mot dig själv, så du inte överanstränger dig i början. Då finns det risk för att motivationen försvinner.

Ät nyttigt och ett mellanmål

Genom att äta varierat kan du hålla dig piggare både fysiskt och psykiskt. 500 gram varje dag av grönsaker, frukt och bär är en bra utgångspunkt. Sedan behövs kolhydrater och proteiner. Välj gärna fullkornsprodukter och magra proteiner som fisk och fågel. Och glöm inte bort de viktiga fetterna! Flera oljor innehåller bra fetter, särskilt de vegetabiliska. Ett välplanerat mellanmål mellan måltiderna håller blodsockret stabilt.

Drick tillräckligt

Vatten är nödvändigt för att vi ska leva och må bra, men egentligen behöver du inte oroa dig för att du dricker för lite. Normalt får vi i oss den mängd vatten vi behöver genom att dricka när vi är törstiga. Ett enkelt sätt att se om du dricker ordentligt är att titta på urinen. Om den är ljusgul så dricker du lagom. Är den mörk så behöver du dricka lite mer.

Skippa sockret

Socker påverkar blodsockret och kan göra att ditt humör går upp och ner. Genom att skippa sockret kan du jämna ut humöret och på sikt känna dig piggare. Några tips för att ta bort sockret är att fylla skafferiet med bra livsmedel, bestämma dig för en period som du inte äter socker, sluta dricka sötade drycker och att hålla dig mätt så att blodsockret är stabilt. Det finns många recept på godbitar utan socker.

Ta en powernap

Powernap är ett effektivt sätt att öka din koncentration om du känner dig trött. Den bör vara 5-20 minuter för att ge bäst resultat. Om du sover mer än 30 minuter så aktiveras djupsömnen och då får du inte de positiva effekterna. Bäst effekt ger en powernap direkt efter lunch. Senare än så kan den störa nattsömnen. Om du har insomningsbesvär bör du undvika powernaps eftersom de då kan göra dina besvär värre nattetid.

Drick kaffe

Kaffe kan göra att du känner dig piggare genom att koffeinet i kaffet motverkar ett annat ämne som gör oss trötta, nämligen adenosin. För att få bäst effekt av kaffe är det rekommenderat att du väntar en timme efter att du vaknat innan du dricker det. Direkt på morgonen kan nämligen kortisolet i kroppen störa effekten av koffeinet. En vecka utan koffein kan hjälpa om du inte känner effekten av kaffe längre.

Sammanfattningsvis finns det många olika sätt att bli piggare på. Alla sätt passar kanske inte just dig, men förhoppningsvis var någon av metoderna till din hjälp. Om du inte tycker om kaffe, så finns det även koffein i te. Vill du inte skippa sockret så kan du fokusera på något av de andra råden. Nu vet du var du kan börja för att ta steget mot ett piggare liv.