Hur botar man nästäppa

hur botar man nastappaFörkylningstider igen? Vi nordbor drabbas i genomsnitt av flera förkylningar varje höst och vinter med tillhörande hosta, halsont och nästäppa. Få saker är så irriterande som just nästäppa och en täppt näsa kan göra natten olidlig för både stora och små. Men det finns förstås hjälp att få, oavsett om du föredrar huskurer eller läkemedel. Vilken behandling som är bäst för just din nästäppa varierar beroende på varför du är tät i näsan. Här nedan listas några tänkbara orsaker och lämpliga behandlingar.

Förkylning

Vid förkylning är avsvällande nässpray nästan alltid bäst. Kombinationen av segt slem och inflammerade, svullna slemhinnor är svår att rå på med enbart huskurer. Ett tips för att underlätta om nätterna är att sova med höjd huvudända. Detta kan åstadkommas antingen med ett par extra kuddar eller filtar under madrassen så att huvudänden höjs, eller genom att placera ett par böcker under sängens ben i huvudändan, så att hela sängen lutar. Andra huskurer vid förkylning är ångbad med eukalyptus eller tea tree-olja. Gör såhär:

  1. Häll vatten i en gryta och koka upp.
  2. Ta grytan från värmen. Du kan nu välja att antingen låta vattnet vara kvar i grytan, eller att slå upp det i en värmetålig skål. (Var bara försiktig om skålen är av glas eller keramik, så att inte skålen spricker när du häller upp det varma vattnet)
  3. Droppa i några droppar eterisk eukalyptusolja eller tea tree-olja. Dessa hittar du hos din närmsta hälsokostbutik, eller på nätet.
  4. Sätt dig och luta dig över skålen. Häng en handduk över ditt huvud så att ångan riktas mot ditt ansikte. Andas in med djupa andetag.

Allergier

Allergier är svårare att behandla på egen hand. Misstänker du att du är allergisk bör du uppsöka din vårdcentral för att testa dig. Vet du om att du är allergisk vet du säkert också att det finns en lång rad av både receptbelagda och receptfria läkemedel att ta till vid allergi och nästäppa. Du vet säkert också vad som fungerar för just dig. Tabletter är ofta så kallade betastimulerare eller kortison. Dessa hjälper kroppen att motverka den inflammation som uppstår vid allergier och minskar därför effektivt svullnad och andningsbesvär. Dessa kan dock ge biverkningar, en vanlig sådan är hjärtklappning. Äldre typer av antihistaminer ger även trötthet som biverkning.

Det finns även sprayer som hjälp vid problem med allergi. Vanliga, avsvällande, nässprayer har ofta ganska klen effekt på den här typen av nästäppa. Istället behövs en kortisonspray som verkar lokalt på slemhinnorna i näsan. Kom ihåg att rikta den här typen av spray utåt när du sprayar in den i näsborren. Detta för att kortisonet kan göra slemhinnorna sköra och torra, vilket kan ge dig problem med näsblödningar om du sprayar på näsborrens insida, där många av slemhinnans blodkärl finns. Detta är inte en garanti för att slippa näsblödning, men det minskar risken.