hur fungerar chromecast

Hur fungerar chromecast?

Chromecast lanserades 2013 och bakom innovationen står företaget Google. Sedan lanseringen har chromecast blivit en mycket populär produkt. Den fungerar ungefär som en brygga mellan din TV och din mobil eller surfplatta. Här nedan går vi igenom vad chromecast är för något och hur du installerar och använder den.

Såhär fungerar chromecast

Kort förklarat är chromecast en liten enhet som du kan koppla in i din TV, eller någon annan skärm, för att titta på video eller lyssna på musik. En chromecast låter dig koppla samman exempelvis din surfplatta tillsammans med din TV. Du kan då starta en film via Netflix appen på din surfplatta och med hjälp av chromecast spela upp filmen på din TV-skärm.

Använd chromecast tillsammans med streamingtjänster

Det vanligaste användningsområdet för chromecast är just att casta exempelvis film och video från surfplatta eller mobil till din TV. Chromecast fungerar tillsammans med många populära streamingtjänster, från Netflix till HBO och Spotify. Du kan såklart även casta Youtube videor till din TV med hjälp av chromecast.

När du använder chromecast och öppnar exempelvis Netflix på din mobil kommer du att se en liten rektangulär castingsymbol högst upp i högra hörnet. Med ett klick på symbolen kopplar du samman din mobil med din TV. Det fungerar precis likadant vilken streamingtjänst du än använder.

Enheter som fungerar tillsammans med chromecast

En chromecast fungerar tillsammans med både surfplattor, Android och iPhone samt också tillsammans med din laptop eller stationära dator. Så hur fungerar chromecast via datorn? Svaret är att du castar från en dator på ungefär på samma sätt som när du castar från en mobil enhet.

Vill du casta exempelvis Netflix från din dator öppnar du Google Chrome och loggar in på ditt konto på netflix.com. När du har hittat en film som du vill casta klickar du på symbolen med tre prickar som du hittar uppe i det högra hörnet. Därefter klickar du på castingsymbolen, precis som på din mobiltelefon.

Såhär installerar du din chromecast

För att kunna använda chromecast behöver du en mobiltelefon, surfplatta eller dator samt wi-fi, alltså trådlöst internet. Därefter följer du följande steg för att installera din chromecast:

  1. Se till att din mobil, surfplatta eller dator, alltså enheten som du vill casta ifrån, är uppkopplad på ditt wi-fi.
  2. För att konfigurera din chromecast behöver du ladda ner Google Home appen till din mobiltelefon.
  3. Därefter är det dags att ansluta din chromecasts USB-kabel och HDMI-kontakt till din TV.
  4. Slå på din TV och byt ingångskälla till den HDMI port som du kopplat din chromecast till. Du kommer då se information om chromecast på TV-skärmen som du kan använda för att slutföra konfigurationen med Google Home appen på din mobiltelefon.
  5. När din chromecast är sammankopplad med din mobil och ansluten till ditt wi-fi är den färdig att använda.

Varför chromecast är så användbart

Anledningen till att chromecast har blivit en så pass populär produkt är för att den gör det enklare för dig att titta på film och video. Med en chromecast kan du ha alla dina streamingtjänster samlade i mobilen eller på surfplattan och med några enkla knapptryck se all film och video på din TV. Istället för att behöva titta på den lilla skärmen på dina mobila enheter.