hur långa ska slalomskidor vara

Hur långa ska slalomskidor vara?

Att åka skidor blir mer och mer populärt i Sverige. Bolag som driver våra skidanläggningar ökar sin vinst för varje år som går. Ett undantag för trenden var året under coronapandemin då rekommendationer var att stanna hemma.

I den här artikeln kommer vi att gå igenom hur långa slalomskidor du ska använda samt vad du ska tänka på när du köper slalomskidor.

Hur långa ska slalomskidor vara för en nybörjare?

Det finns inga exakta mått som du bör tänka på som nybörjare utan det beror lite på din längd och vikt. En bra tumregel att följa är däremot att skidan ska nå upp till någonstans mellan bröstkorg och haka när du har pjäxorna på.

Anledningen till att nybörjare ska ha lite kortare skidor är för att det är betydligt enklare att svänga. Det går heller inte lika fort när du åker i pistade backar.

Hur långa ska slalomskidor vara för en erfaren åkare?

Som erfaren åkare behöver du inte ha lika korta skidor som en nybörjare. Du kan redan åka och vet hur du ska svänga, både i pist och offpist. Då kan du välja en skida som når upp till nästippen eller lite längre än så.

Ju längre skidor du har desto svårare blir det att svänga och det går även fortare ju längre skidor du har.

Hur långa ska slalomskidor vara för ett barn?

Här kan storleken på skidor variera väldigt mycket. Ju kortare skidor ett barn har, desto lättare kommer det vara för barnet att lära sig åka. Väldigt små barn bör därför ha väldigt korta skidor.

Tänk på att barn växer väldigt fort och skidutrustning kostar mycket pengar. Det kan bli dyrt om du behöver köpa ny utrustning till dina barn titt som tätt. Ett tips är att hyra utrustning till det att barnen växt färdigt. Det blir billigare i längden.

Skidorna var längre förr

Att använda relativt korta skidor när du åker slalom är en ganska ny företeelse. På 90-talet användes betydligt längre skidor. Skidorna skulle vara längre än du själv och helst så långa det gick att få tag på.

Nu för tiden är tänket mer funktionellt. Hellre för korta än för långa skidor.

Olika skidor för olika ändamål

Det finns flera olika skidmodeller att välja bland beroende på vad för slags skidåkning du har tänkt att göra. Ska du till exempel åka i en pistad backe är carvingskidor att föredra. De är relativt smala och är timglasformade, vilket gör att dina skidor går igenom lösare snö för bästa möjliga grepp.

Åker du mycket offpist är en bredare och mjukare skida bättre. Den gör så att du inte åker rätt igenom den mjuka pudersnön. Allroundskidor fungerar bra både i pistade backar och för offpist. De heter egentligen all-mountain och många som åker offpist använder dem.

Om du gillar att åka runt och trixa, också känt som freestyle, ska du givetvis införskaffa dig ett par freestyle-skidor. De är böjda exakt likadant både fram och bak för att du ska kunna landa baklänges utan att skidan gräver ner sig i snön. Det brukar resultera i att du ramlar och i värsta fall skadar dig.