Hur gör man alkoholfri öl

Hur gör man alkoholfri öl? Det går att ta bort alkoholen från öl genom att använda membran eller vakuumdestillering. Det går även att bygga ölet alkoholfritt redan från start. Denna artikel riktar sig till dig som har ett intresse för dryck, öl, till dig som brygger eget öl eller bara vill veta processen bakom hur alkoholfri öl bryggs. Efter att ha läst denna artikel kommer du ha en större förståelse för hur alkoholfri öl bryggs.

Max 0,5% alkohol

Max 0,5 % alkohol, så mycket alkohol får finnas i ett öl i Sverige för att det fortfarande ska få kallas för alkoholfritt. Det är just därför som flaskor med 0,5 % alkohol ändå har ordet ”alkoholfritt” på. Anledningen är att 0,5 % är så pass lite alkohol att det kunde räknas som alkoholfritt. För att komma till den gränsen eller under när man producerar öl går det att göra på lite olika sätt.

Brygga som vanligt eller inte?

Det går att brygga ölet som vanligt i en sexstegsprocess för att sedan antingen använda sig av membran där man filtrerar ölet och alkoholen därmed försvinner, eller vakuumdestillering som innebär att vanlig öl kokats ganska kallt. Detta tar dock minst lika lång tid som att brygga öl med alkohol i, därmed har alkoholfri öl som producerats på detta sätt ungefär samma pris. Det går också att brygga ölet alkoholfritt redan från början på olika sätt.

Alkoholfritt med kallkontakt

Ett annat vanligt och kanske till och med bästa sättet för bryggare att producera alkoholfri öl är att använda en metod som kallas för kallkontakt. Denna metod innebär att bryggaren gör en vört som sedan kyls ner till nästan 0°C innan jästen tillsätts. Jäsningen går då mycket långsammare. Endast en liten del av sockret i vörten omvandlas därmed till alkohol. Jäsningen upphör innan alkoholhalten stiger över 0,5 %. Ölet blir då alkoholfritt. Denna metod är billig och vanlig.

Alkoholfritt med lägre temperatur

Det går alltså att göra öl alkoholfri genom att koka vanligt öl i låg temperatur under flera timmar. Detta gör att alkoholen försvinner nästan helt men smaken bibehålls. En liten mängd vanligt öl kan tillsättas i efterhand för att tillsätta ännu mer smak. Eftersom det är just jästens omvandling från socker till alkohol finns flera olika sätt att begränsa alkoholproduktionen för att det slutgiltiga resultatet ska vara så låg alkoholhalt som möjligt.

Tar det längre tid än öl med alkohol?

Beroende på vilken metod som används kan det ta kortare tid eller ungefär lika lång tid som vanlig öl och ibland längre. Kallkontakt-metoden är snabbare än de andra eftersom ölet görs alkoholfritt redan från början istället för att alkoholen tas bort från ölen i efterhand som de andra metoderna går ut på. Med andra ord så behöver det inte ta längre tid att göra öl utan alkohol, men det kan göra beroende på vilken metod som används.

Vad händer med smaken?

Många påstår att alkoholfri öl inte är ett alternativ eftersom smaken inte är lika god, men det finns gott alkoholfritt öl som smakar nästan som vanlig. Metoden kallkontakt tar tillvara på maltens och humlens aromer vilket innebär mer smak. Vakuumdestillering innebär som sagt att ölet kokats i låg temperatur. Detta betyder inte att smaken försvann bara för att alkoholen gjorde det. Förut smakade alkoholfri öl inte alls lika bra men idag känner man knappt någon skillnad alls.

Alkoholfri öl blir alltmer vanligt, av många anledningar. Att det är mer hälsosamt känner nog de flesta till, kanske vill du minska alkoholintaget men saknar smaken av en kall öl? Det går knappt att känna skillnaden mellan vanlig och alkoholfri öl numera. Hoppas denna text gav dig en större förståelse av hur alkoholfri öl produceras. Du kanske till och med vill testa att dricka det, eller varför inte brygga ditt eget hemma?