Hur gör man barn

hur gor man barn

Är du och din partner i försöken att bli gravida? Kanske känner ni att klockan tickar på utan att det händer något och att det där med att göra barn inte bara händer över en natt. Lugn – ni är allt ifrån ensamma! Faktum är att det är mängder av saker som måste pricka in rätt och även fungera som det ska för att ett litet frö ska börja gro. Svenska studier i ämnet visar dessutom på att vi rent allmänt är ganska dåligt pålästa om den biologiska klockan och hur man rent naturvetenskapligt gör barn.

Förhoppningsvis kan den här guiden vara till hjälp för att på bästa sätt försöka pricka in detaljer som kan vara avgörande för en graviditet.

Så – hur blir ett barn till?

 1. Den klassiska förklaringen vi ger barnen när de frågar hur man gör barn inte alls är så dum – för att göra barn krävs två personer av vardera kön och med kärlek i leken brukar det mesta ske av bara farten!
 2. Lyckas ni pricka in ägglossningens rätta tidpunkt finns goda chanser att göra ett barn, så vida allt annat är i sin ordning – vilket vi kommer att fokusera på i den här guiden.

Vilka saker ska jag som kvinna tänka på när vi bestämt oss för att försöka?

 1. Inledningsvis är det A och O att du som kvinna ser till att ha god koll på din menstruationscykel för att på så sätt känna till dina fertila dagar.

En god hälsa är ett bra utgångsläge för den som planerar att skaffa barn. Som kvinna ska du se till att hålla dig på rimlig nivå när det gäller intag av alkohol och osund mat. Försök att hålla en lagom vikt eftersom övervikt negativt kan påverka chansen att bli gravid. Rökning är självklart uteslutet då det hämmar ägglossningen hos kvinnor samt att det skapar mindre progestoronhormon, vilket är viktigt för att ägget ska få fäste. Den mentala hälsan är otroligt viktig när det kommer till kvinnans cykler rent allmänt. Det är inte ovanligt att menstruationen uteblir vid för mycket stressande eller hos deprimerade kvinnor. Håll dig på gott humör och glöm inte bort att ha kul med din partner under loppets gång!

Viktig fakta om ägglossning?

 • Viktigt att känna till är att kvinnors menscykel kan se väldigt olika ut och därför kan du aldrig gå efter någon generell kalender.
 • Att du har mens behöver faktiskt heller inte alltid betyda att du även har ägglossning. Vissa kvinnor har inte tillräckligt med östrogen i sitt blod för att ägget ska kunna lossna. Mensen beror istället på att ägget tillslut lossnar av sig självt när slemhinnan är rejält tjock – vilket blir tíll en blödning.
 • Att ha mens men inte någon ägglossning (det kan du kolla med hjälp av tester) är ingenting att oroa sig.
 • När en normal mens slutat bildas mer hormon i hypofysen, vilket i sin tur påverkar äggstockarna för att ägget ska kunna mogna rätt. Östrogenet gör sedan att slemmet i livmoderhalsen blir förändrat och mer ”glansigt” – alltså lättare för mannens spermier att simma igenom!
 • Äggledaren ska också vara i gott skick för det är här som ägget fångas upp och sedan bekfrutas.
 • Ägglossning gör inte ont, men vissa kvinnor kan ha rejäla känningar som obehag i nedre delen av magen.

När ska jag och min partner ha sex?

 1. Det viktiga är att ha umgänge OFTA. För mycket rutin och planerande brukar sällan leda till en trevlig stund i sängen, se därför istället till att ge spänning och lust till akten.
 2. Vill man dock vara säker på att pricka in rätt brukar tipset vara att ha sex cirka tre dagar före förväntad ägglossning fram till ett par dagar efter. Det medicinska tipset är att ha umgänge två-tre gånger i veckan för att tima in ägglossningen.

Lycka till nu!