Hur gör man majonnäs

Hur gör man majonnäs

Var majonnäsen har sina rötter är omstritt, men det mesta pekar på att den skapades för första gången i Frankrike. Vissa säger att den kom till redan i mitten av 1500-talet, andra säger 1700-talet.

Ingredienserna till majonnäs är ganska få och instruktionerna enkla. Men det betyder inte att det alltid är så lätt att göra sin egen majonnäs. Det är kanske därför vi föredrar att köpa den i en burk eller tub. Känner du dig lite äventyrlig och sugen att prova något nytt, kan du testa att slå din egen majonnäs och få ett par extra stjärnor i hemmaköket.

Allt du behöver är en skål med rund botten, äggula (det går bra med hela ägg också), olja, vinäger eller citron.

Tricket ligger i dropparna

Vid tillagning av majonnäs är det många som gör misstaget att hälla i oljan alldeles för fort, och då skär majonnäsen sig. En annan miss är att använda ingredienser med olika temperatur. Det ökar också risken att det skär sig eller att konsistensen inte blir fast.

Slå ihop hälften av oljan tillsammans med resten av ingredienserna med hjälp av en stavmixer. Tillsätt därefter resten av oljan under tiden du vispar. Först droppar du i oljan, och efter hand kan du öka till en jämn stråle. Dock inte för fort.

Tänk på att mängden olja kan variera något i förhållande till hur stora äggen är. Använder du hela ägg eller bara äggula påverkar det mängden olja som behövs.

Skulle det ändå skära sig kan du hälla 1-2 matskedar vatten i en annan stavmixerskål och hälla ner majonnäsen där under tiden mixern är igång. Då binder det ihop sig och majonnäsen blir tjock och fin.

Hur gör man majonnäs utan ägg?

Är du allergisk mot ägg kan du göra majonnäs ändå, genom att byta ut äggen mot mjölk eller yoghurt och sedan följa originalreceptet. Vill du kan du sätta karaktär på majonnäsen genom att tillsätta fler ingredienser. Koriander, rödbetor, vitlök passar bra, eller varför inte morötter.

Majonnäs är en färskvara så gör inte mer än du behöver och använd den direkt efter du slagit den. Skulle det bli över kan förvara den hemlagade majonnäsen i kylskåp ett par dagar.

Majonnäsens andra användningsområden

Visste du att hemlagad majonnäs kan användas till mer än matlagning? Du kan till exempel mjuka upp dina nagelband. Placera fingrarna i en skål med majonnäs i 5-10 minuter och skölj sedan med varmt vatten. Har du stänkt färg på kaklet, strömbrytaren eller dörrhandtaget kan du klicka på lite majonnäs så försvinner fläckarna.

Oljan i majonnäsen löser upp oljebaserad färg och du får inte bara en ren yta utan även ett städtips som är snällt för miljön. Har du inga ägg hemma kan du använda majonnäs som substitut för äggen om du ska panera kotletter.

Behöver ditt hår en boost kan du använda majonnäs även till det. Massera in majonnäsen i torrt, otvättat hår och låt verka i 20 minuter. Det kommer ge ditt hår ny glans. Gnisslande gångjärnen kan du ge en smörjning med majonnäs så försvinner oljudet.