Hur gör man ostbågar

I den här texten kommer du att få läsa om ostbågarna och deras resa i fabriken, från start ända till slutet, om hur de tillverkas och packas. Hur blir de egentligen så krispiga och goda men på samma gång smälter i munnen? Hur gör man ostbågar är det nog många som har frågat sig själva, nu ska vi berätta hur det faktiskt fungerar. Till att börja med så ska vi berätta om ingredienserna här nedan.

Ostbågens huvudingredienser

Till att börja med måste man veta vilka ingredienser som ska användas. Den ingrediensen som har störst plats i ostbågarna är majsmjöl. Sedan måste man även använda sig av solrosolja, ostpulver, mjölkpulver, salt, potatisstärkelse och till sist druvsocker. Förutom alla ingredienser som används när ostbågarna tillverkas så måste maskiner hjälpa till för att blanda allting men även forma ostbågarna. De ska även lagas i maskinerna innan de packas och åker ut till butikerna.

Nyckeln bakom den rätta krispiga konsistensen

Ostbågarna åker igenom olika maskiner efter att själva smeten är blandad. Maskinerna gör så att formen på ostbågarna blir den perfekta böjda bågen vi alla så väl känner till. Efter att de har fått sin rätta form åker de in i en stor ugn där de blir rostade. Det är i ugnen som de får den där knapriga och krispiga konsistensen. De får även en fin färg i ugnen när de rostas.

Maskin och lufttryck

Lufttrycket i maskinerna är en väldigt viktig del i processen. För att ostbågarna ska tillverkas i samma fart och bli så bra som möjligt måste maskinerna fungera som de ska. Därför kontrolleras de med jämna mellanrum och under kontrollerna ser man också till att lufttrycket fungerar som det ska. Det här är en viktig del i processen då ostbågarna inte kan tillverkas utan maskinerna. Maskinerna måste alltid vara kontrollerade och rena innan de börjar användas för dagen.

Rostning av ostbågar

Rostningen sker i en stor ugn som med hjälp av värmen hettar upp bågarna ordentligt. Medan ostbågarna rostas avdunstar en stor del av vattnet som finns i dem. Den här delen i processen gör att ostbågarna blir krispiga och får en fin yta med en vacker färg på sig. Detta är ett måste innan ostbågarna packas och skickas ut. Efter att de har rostats så blir de kryddade och skickas vidare till nästa maskin.

Vilken är den ”korrekta färgen”?

Färgen på ostbågar kan i vissa fall variera lite. I de flesta fallen så ska de vara gula. Oftast med en starkt gul färg. Färgen på ostbågarna kommer dels efter att de har blivit rostade. Ostbågarna rostas för att vattnet i dem ska avdunsta, för att de ska bli tillagade ordentligt och för att de ska få en fin färg. Det är kryddorna som sätter smak på bågarna. Formen får de innan de rostas.

Tips på alternativa smaker

Förutom de vanliga klassiska ostbågarna så finns även veganska. Ostbågarna har oftast samma ostiga smak. Men de finns även i andra smaker för de som vågar testa det. Det finns bland annat super cheese som är en ännu ostigare smak. Vill man ha stark smak på bågarna så kan man välja ostbågar med smak av jalapeno. Eller exempelvis ostbågarna som heter flaming hot. De har en röd färg istället för den klassiska gula.

Nu har du fått följa med på resan som ostbågarna åker när de tillverkas. Från att smeten blandas och de får den böjda formen. För att sedan bli rostade. Till att de packas i påsarna för att levereras till butikerna. Du har också fått lära dig att det finns olika smaker på ostbågar. Så nu är frågan, vilka ostbågar har du redan smakat och vilka ska du testa efter att du har läst det här?