Hur gör man tacos

Vad är tacos

Maträtten tacos kommer från början från Mexiko. Den kom till Sverige redan på 1980-talet men blev inte populär förrän runt år 2000. Nu är det en modern klassiker och känns lika given på matbordet som köttbullar med lingon.

Namnet tacos är egentligen ett samlingsnamn som kommer från den mexikanska stilen att äta olika maträtter i bröd. Det vi äter i Sverige är tex-mex, en kombination av influenser från Texas och Mexiko.

Hur gör man tacos

Poängen med tacos är att äta olika sorters mat i bröd. Det finns nämligen flera olika varianter på tacos. Bröden kallas för tortillabröd eller burritobröd. Tacos är en perfekt middag när gästerna inte kan enas om vad de vill äta, här får alla plocka ihop vad de känner för.

Vad finns det för ingredienser

Vanliga ingredienser till en tacomiddag kan vara:

  • Köttfärs
  • Isbergssallad
  • Gurka
  • Tomat
  • Paprika
  • Majs
  • Lök
  • Riven ost
  • Salsa på burk
  • Crème fraiche
  • Guacamole

Det går givetvis att variera i all oändlighet och det är personliga preferenser som avgör vilka grönsaker som ligger i skålarna på bordet.

Stek köttfärs och hacka grönsaker

Köttfärsen som är basen i tacos, kan stekas på olika vis. För att få rätt smak på den kan du köpa färdiga kryddmixar, eller göra en egen kryddmix med bland annat chilipulver, paprikapulver och cayennepeppar. Ett enkelt knep för att få kryddorna att blanda sig ordentligt med färsen är att tillsätta lite vatten tillsammans med kryddorna i stekpannan, och sen låta vätskan koka bort. Gör det här ganska tidigt så att inte köttfärsen blir sönderstekt. För att den ska bli riktigt bra är det nämligen viktigt att den inte blir för kladdig.

Under tiden köttfärsen puttrar kan du hacka och dela de grönsaker du vill ha. Tänk på att det går åt mindre än du tror, eftersom det oftast är en eller ett par teskedar grönsaker som går åt i varje tortilla. Storleken på bitar är också dom helt efter tycke och smak, vissa tycker om större bitar medan andra vill ha sina grönsaker mer finhackade.

Osten är viktig för många, den kan du köpa riven i påse eller så kan du riva den själv. Du kan välja ost med mer eller mindre smak. Ofta funkar ostar med lite lenare konsistens bra eftersom det är många smaker redan i både köttfärsen och såserna.

Salsa, sås och guacamole

Vilka såser som hör hemma på tacokvällen är även de helt efter personlig smak. Det är vanligt att det finns någon form av tomatbaserad salsa, som till exempel pico de gallo. Det finns också olika smaker och styrkor på färdiga salsor i affären. Du kan såklart göra din egen med och sätta en personlig touch på middagen.

Guacamole är en annan väldigt populär ingrediens till tacos. Det är en röra med avokado, chili, lime, vitlök och koriander. De finns att köpa färdiga, men det är inte en så svår röra att blanda ihop själv.

Hur gör man tacos som originalet från Mexiko

Faktum är att de mexikanska tacosen är annorlunda från hur de ser ut i Sverige. I Mexiko används mycket mindre tortillabröd gjorda på mjöl eller majs, de fylls sedan med färs eller frijoles (bönröra), guacamole och syrad lök.

Andra välkända rätter som också är tacos är Enchiladas, Carnitas, Taquitos och Burritos.