Hur gör man upp eld

Hur gör man upp eld?

Att elda är väldigt stämningsskapande och trivsamt. Kunskapen att kunna göra upp en eld är dessutom praktiskt och mycket bra att ha med sig i livet. Men att göra upp eld för också med sig väldigt mycket ansvar.

Det gäller att det blir rätt så att ingen brandfara uppstår. Viktigt är också att du inte gör åverkan i naturen genom att exempelvis elda på ett berg, så att det spricker.

Förberedelser

Börja med att alltid kontrollera att det inte råder eldningsförbud där du har tänkt tända elden. Först ska du se till att du har alla verktyg du behöver för att göra upp elden. Tändstickor eller tändstål är förstås nödvändigt.

Sedan behövs det också tidningspapper eller torr näver för att få veden att fatta eld. Det är även mycket bra att ha en vattendunk eller hink tillgänglig, så att du snabbt kan släcka elden. En brandfilt är också bra som extra säkerhet.

Skapa en eldstad

När du hittat en bra plats att elda på måste du göra en eldstad på platsen, om det inte redan finns en. Det går bra att göra upp en egen eldstad också, genom att sätta ut stenar i en ring. Men var noga med underlaget. Det får inte var brandfarligt och ska helst bestå av sand eller grus.

Ved

Har du inte ved med är det bara att plocka ihop den från naturen. Ved ska vara torr för att brinna. Du får inte knäcka grenar från träd och buskage, utan får bara plocka sådant som ligger på marken. En gren är torr när den ger ifrån sig ett knäckande ljud när du bryter av den. Under granar går det ofta att hitta torra grenar som är bra att elda med.

Börja med en liten eld

För att elden ska ta fart är det bäst att börja med att göra upp en väldigt liten eld. När du fått fyr på den går det lättare att mata på den sedan och få en större eld.

Bygg en kvadrat eller en formation av mindre stickor och ved och ha gärna något lättantändligt i mitten. Toalettpapper är bra och som vi tidigare nämnde fungerar torr näver också. När elden tagit sig så kan du börja med att mata på den med större vedklabbar och mer materiel. Svårare än så här är det faktiskt inte att besvara frågan ”hur gör man upp eld?”

Laga mat över öppen eld.

Är du och din familj ute i skogen eller på vandring brukar det vara ett uppskattat moment att laga något på den öppna elden också. Det finns många enkla saker du kan göra som brukar vara uppskattat. Korv är ju en klassiker förstås.

Men att laga pinnbröd är också jättegott och dessutom roligt. Då gör du bara degen innan. När du sedan är ute och tänt elden så är det bara att rulla längder av degen och snurra fast det på ett grillspett eller en pinne. Håll spettet över elden eller glöden, tills brödet fått en trevlig gyllene färg.