Hur gör man zoodles

Många frågar sig hur gör man zoodles och vi ger dig en enkel guide hur det går till. Zucchinipasta, även kallade zoodles, har blivit otroligt populärt och allt fler vill kunna göra det själva. De är ett perfekt alternativ till pasta och är goda till både köttfärssås och lasagne. Du strimlar dem enkelt med en mandolin eller en osthyvel, kokar dem snabbt och de är klara. Går till och med snabbare att tillaga än spagetti.

Zoodles = zucchinipasta

Zucchinipasta, eller zoodles som de kallas, kan du använda om du vill minska ner på pastaprodukter och få in mer grönsaker i din kost. De fungerar precis lika bra som pasta om du vill göra spagetti bolognese eller om du vill göra en god krämig carbonara. Oavsett hur du strimlar dem är de lika goda. Men om du exempelvis vill få till en äkta carbonara kanske det är bättre om du får tunna fina strimlor precis som spagetti.

Strimla med ”spiralizer” eller ”mandolin”

För att få till pastaliknande format på zucchinin hyvlar du den. Du kan antingen göra det med en mandolin eller spiralizer, beroende på vad du har hemma. Zucchinin blir då som avlånga strimlor som spagetti. Även vanlig potatisskalare eller osthyvel går bra att använda om du inte har något annat. Använder du osthyvel får du skära till ”pastan” med kniv efteråt, vilket ger mer tagliatelle-form. Det viktiga är att du hyvlar zucchinin tunt för att få till pastaformen.

Koka upp lättsaltat vatten

Du kan med fördel äta zoodles råa om du föredrar, de är minst lika goda okokta. Men vill du ha dem mer som pasta kokar du dem precis som spagetti. Koka då upp vatten i en kastrull och salta vattnet lätt, eller så mycket som du vill ha dem saltade. Det viktiga är att vattnet kokar rejält innan du lägger i zucchinipastan eftersom den bara ska vara i vattnet en kort stund.

Lägg i strimlad zucchini och koka 1 minut

När vattnet kokar lägger du i dina zoodles. De ska bara kokas i cirka en minut för att de ska bli perfekt al dente. Ett annat tips om du är rädd för att de ska kokas för mycket är att du lägger dem direkt i ett durkslag. Koka upp lättsaltat vatten precis som vanligt. Men istället för att lägga ner dina zoodles i vattnet häller du vattnet över durkslaget och du får dina zoodles perfekt al dente.

Var noga med koktid och häll av med durkslag

För att dina zoodles inte ska bli mosiga är det viktigt att du är noga med tiden. Om du kokar dem längre än en minut riskerar du att de blir mosiga och därmed tappar sin pastaform. Det vill du absolut undvika. Sätt gärna en timer och häll av dem direkt när de kokat en minut. Använd ett durkslag och låt dina zoodles rinna av en stund för att bli av med allt vatten.

Färdigt att servera!

Nu kan du servera dem. Du kan i princip använda zoodles till vilken pastarätt som helst. Vi har redan nämnt att de är goda till köttfärssås eller carbonara. Men du kan även servera dem med köttbullar eller vitlöksfrästa räkor. Zoodles är även perfekta om du vill göra vegetariska ravioli eller en god krämig lasagne. Möjligheterna är oändliga. Serverar du dem med en god köttfärssås så glöm inte att strö över lite riven ost eller god parmesanost.

Zoodles är ett gott och fräscht alternativ till pasta för dig som vill få in mer grönsaker i din kost eller som ett spännande alternativ till vanlig pasta. Zucchinipasta är enkelt att göra och du kan använda en osthyvel eller en mandolin för att göra dem. Det som är viktigt att tänka på är att inte koka dina zoodles för länge. En minut i lättsaltat kokande vatten räcker och de är klara. Snabbt, enkelt och mycket gott att servera.