Hur hårdkokar man ett ägg

hur hardkokar man ett agg

Hur vill du ha dina ägg” – den klassiska frågan som dyker upp inför första frukosten som ska intas tillsammans med en ny frukostvän. Vissa föredrar att äta äggen riktigt lösa så att gulan näst intill droppar, andra uppskttar riktigt hårda ägg så att gulan blir avger en mer kompakt konsistens i munnen medan många brukar välja något där mitt emellan.

Hårdkokta ägg kanske är något av det mest krångliga när det kommer till att koka ägg. Risken att äggen blir lite för mjuka är tämligen stor och kokar du dem allt för länge kan gulan få en grön färg som gör allt annat än att motivera aptiten.

Följ gärna den här ”hårdkoka-ägg-guiden” för att säkerställa att dina ägg blir precis som du önskar!

 1. Låt äggen vistas en liten stund utanför kylskåpet, minst tio minuter innan du ska koka dem.
 2. Viktigt att tänka på är att koktiden på ägg alltid kan variera beroende på äggens storlek. Vi utgår från en normal storlek på äggen i den här guiden, vilket är mellan 50-60 gram.

Välj en kastrull som tillåter att äggen har gott och rymligt med yta att kokas utan att ”krocka” med varandra. Du kan välja att lägga dina ägg i kallt vatten eller kokande vatten.

Koka ägg i kallt vatten:

 • Kallt vatten ska helt täcka äggen som ska kokas.
 • Vattnet kokas sedan upp och ska sedan sjudas i sju-åtta minuter

Koka ägg i varmt vatten:

 • Vattnet ska kokas upp utan äggen i kastrullen.
 • När vattnet kokar läggs varje ägg ner i kastrullen försiktigt med en sked.
 • Sjud sedan äggen under nio-tio minuter.
 1. När äggen är färdigkokta, oavsett du utgått från metoden med varmt- eller kallt vatten ska de sköljas i kallt vatten för att kylas ned.
 2. Känns äggen skapligt kylda kan du börja att skala dem.

Mattips med hårdkokta ägg:

 • Som ägghalvor med majonäs, kaviar och lite dill
 • Ingrediens i tonfisk- eller räksallad
 • Nedhackade i gubbröra
 • Som ägghalvor i exempelvis nudelsoppa

Att äta ägg regelbundet har betydelse för din hälsa på flera plan. Ägg är bland annat rikt på proteion och de innehar dessutom viktiga syror som kroppen behöver för att klara av fysiska påfrestningar. I ägg finns dessutom en hög nivå av både zeaxantin och lutein, vilka bägge har motverkar olika problem med synen. Sist men inte minst är ägg hälsosamt tack vare sitt rika innehåll på Vitamin B, A, E och D.