Hur hittar man IP-adress på datorn

hur hittar man ip adress pa datorn

Vad är en IP-adress och vad används den till?

Om man skickar ett brev, speciellt om det är en okänd person, måste man ju förstås ange sin adress för att kunna få svar. Det här gäller även i datavärlden. Om vi antar att du öppnar din webbläsare och skriver in www.dn.se så skickas en begäran iväg att du vill se den webbsidan. Internet kan omöjligt hålla en förbindelse öppen i väntan på svar. Så fort din begäran gått iväg så används just den förbindelsen för andra. I din begäran låg dock din digitala adress, som kallas IP-nummer, där IP står för Internet Protocol. Varje dator på Internet har ett unikt IP-nummer, så när www.dn.se skickar tillbaka information så hittar Internet tillbaka till just din dator. Dessa nummer är uppbyggda som 4 siffergrupper, med 1-3 siffror i varje grupp och punkt mellan grupperna. Ett exempel på en IP-adress kan vara 93.21.8.209. Den första siffergruppen identifierar en server och därmed också (vanligen) ett land.

Om man nu har en router med flera användare så har varje användare ett sub-nummer, som t.ex. kan vara 192.168.1.84. Varje användare på en router har ett eget sub-nummer, men de är inte unika för Internet. Alla subnummer har serien 192.168.X.Y.

Om man då skickar en begäran till www.dn.se så skickas både IP och sub-nummer, och när www.dn.se svarar hamnar svaret hos just den dator som skickade begäran.

De flesta användare har något som kallas dynamiska IP-nummer. Det innebär att när man första gången kopplar upp sig mot sin operatör så får man ett IP-nummer som man behåller så länge man är uppkopplad. Dock, om man helt kopplar ner dator och router under t.ex. ett dygn så kommer man sannolikt att få ett nytt IP-nummer nästa gång man kopplar upp sig.

I de flesta fall behöver användaren inte bry sig om vilket IP-nummer man har, men det finns tillfällen då man behöver veta det. Det allra enklaste sättet är att använda någon av de Internet-sajter som visar ditt IP-nummer. Några exempel kan vara www.whatismyip.com, www.minip.nu, www.visaip.se och www.ipnr.se. Den senaste sajten visar också en karta med IP-numrets position, och ger möjlighet att geografiskt söka på andra IP-nummer.

Hitta IP-adress på Windows

Det går förstås även att titta direkt i datorn. På Windows är proceduren:

  • Klicka på söksymbolen i nedre vänstra hörnet
  • Skriv in cmd.exe (men tryck inte retur!)
  • Peka på texten cmd.exe, högerklicka.
  • Välj Kör som administratör
  • Det kommer nu upp ett fönster med svart bakgrund. Efter propmten skriv ipconfig + retur
  • Efter texten IPv4-adress visas nu din IP

Hitta IP-adress på Mac

  • Klicka på ? – äpplet i det övre vänstra hörnet.
  • Gå till Systeminställningar ? Nätverk.
  • Markera din aktiva uppkoppling. Din IP-adress visas nu till höger i fönstret.