Hur installerar man java

I denna guide svarar vi på hur installerar man java på sin enhet. Du får också lära dig att kontrollera om du tidigare har Java och i så fall vilken version. Dessutom berättar vi hur man gör när man ska installera samt andra värdefulla tips. En komplett guide om Java med andra ord. Du bör börja med att kontrollera om Java redan är installerat.

Har du kontrollerat om Java tidigare har installerats?

För att se om du har Java installerat och i så fall vilken version börjar du med att gå till fönster aka Windows ikonen, längst ner till vänster, även kallad initiering. Leta sedan upp kontrollpanelen. Välj kontroll av panel från sökresultatet och det öppnas en rullgardinsmeny från fönstret som öppnas. Finns ikonen Java här så har du det installerat på din dator.

Öppna din webbläsare för att hitta nedladdningsprogrammet

Du får öppna upp din webbläsare för att hitta nedladdningsprogrammet för Java. Det kan du nämligen ladda ner gratis. Använd en sökmotor och sök efter ”ladda ner Java”. Genom sökningen kommer du få upp alternativ om var du kan ladda ner programmet. Det är enkelt och smidigt att ladda ner från sidan som du väljer. Med några klick så är det klart.

Hur installerar man java

Välj rätt version av Java till din enhet

Du ska alltid välja den senaste versionen av Java för bästa resultat. Den senaste versionen innehåller uppdateringar jämfört med de tidigare versionerna. Du ska också tänka på vilken version du laddar ner beroende på enheten du laddar ner den till. Vilket operativsystem har din enhet till exempel. Kolla detta innan du laddar ner för det bästa resultatet för din enhet.

Självuppackad fil från Java

När du laddar ner JAVA till din dator kommer filen att vara en självuppackande fil. En självuppackad fil även kallas en självextraherande fil. Detta är en komprimerad fil som kan öppnas utan att det behövs ett filuppackningsprogram. Detta fungerar på Windows men även om du inte har Windows så kan filerna öppnas med standard dekompression programvara i datorn.

Enkla steg – följ anvisningarna

1. Kontrollera om du tidigare har Java installerat. 2. Har du Java installerat så kontrollera vilken version. 3. Öppna upp din webbläsare för att hitta nedladdningsprogrammet för Java. 4. Välj den senaste versionen som är tillgänglig för just din enhet. 5. Ladda ner Java. 6. Java kommer med en självuppackad fil så du behöver bara ladda ner denna filen för att lyckas med nedladdningen.

Klart – starta om datorn

När du har följt alla stegen så behöver du göra en omstart av din datorn. Välj ”starta om” och vänta på att din dator har startat upp igen. Nu ska allt vara klart och du kan börja använda din dator som vanligt igen med en uppdaterad Java version rikare dock. Du behöver inte tänka på något mer angående Java.

Det är kanske inte alltid så lätt med allt det tekniska men samtidigt så ska man inte vara rädd för det. Det finns relativt enkla vägar att gå. Nu har du lärt dig hur du installerar Java på bästa sätt till din enhet. Det var nog inte så krångligt och avancerat so du först trodde att det kunde vara.