Hur installerar man Chromecast

hur installerar man chromecastChromecast är en mediaströmningsenhet från Google som gör det möjligt att streama ljud och video från en dator, smartphone eller surfplatta till en HDTV via Wi-Fi och använda en smartphone eller en surfplatta som fjärrkontroll. Chromecast-enheten är en dongle som ansluts till din HMDI-porten på din tv.

Varför?

Med hjälp av Chromecast kan du få tillgång till massvis av tv-kanaler och det är också ett smidigt sätt att visa bilder eller filmer du har på din dator på en stor skärm. Du kan med hjälp av chromecast ”spegla” din Android-enhet så att allt som visas på skärmen på din surfplatta eller din smartphone visas på tv skärmen.

Vad behöver man?

För att komma igång krävs det att du har en dator, surfplatta eller en smartphone. Du behöver också en TV med en HMDI-ingång, ett stabilt trådlöst nätverk, en Chromecast enhet och appen Google Home.

Hur gör man?

Via dator

 1. Öppna Google Chrome på din dator och ta dig till chromecast.com/setup.
 2. Klicka på länken Konfigurera Chromecast från den här datorn och Google Chrome börjar leta efter Chromecast-enheter att konfigurera.
 3. Klicka på Chromecast-enheten med samma namn som det står på tv:n, klicka konfigurera och om allt går som det ska ansluts datorn till Chromecast-enheten.
 4. Koden på enheten på datorn skall vara densamma som visas på TV:n. Är den det, klicka Ja.
 5. Nu kan du om du vill byta namn på enheten, eller använda standardnamnet. Välj land och klicka på Det ser bra ut.
 6. Välj Wi-Fi-nätverk och skriv in nätverkets lösenord. Klicka på Anslut.
 7. Nu är konfigureringen klar och en lista med tillgängliga enheter visas. Du kan nu börja använda Chromecast, antingen från en app eller genom att söka med Google Chrome.

Via Android-enhet

 1. Plugga in Chromecast enheten i tv:n och sök med fjärrkontrollen tills Konfigurera dyker upp i rutan.
 2. Öppna Google Home appen som du laddat ner från Google Play. Tryck på symbolen för enheter uppe till höger på din android-enhet och ge appen Google Home åtkomstbehörighet genom att trycka på Tillåt.
 3. Klicka på den Chromecast-enhet som skall konfigureras och tryck Konfigurera och Fortsätt.
 4. När appen Google Home har anslutit till Chromecast-enheten trycker du på Fortsätt. Koden som dyker upp i mobilen eller surfplattan skall vara samma som på TV-skärmen. Tryck på Jag ser koden. Du kan nu också byta namn på Chromecast-enheten om du vill. Tryck på Fortsätt när du är färdig.
 5. Välj Wi-Fi-nätverk och skriv i lösenordet (på vissa androider kan lösenordet hämtas automatiskt). Tryck på Fortsätt.
 6. När Chromecast-enheten anslutits till Wi-Fi-nätverket trycker du på Fortsätt och konfigureringen är klar.

Det här kan verka krångligt men är lätt i praktiken och när du väl installerat och konfigurerat Chromecast är det mycket enkelt och logiskt att använda.