Hur installerar man fiber

Hur installerar man fiberHur installerar man fiber hemma och i vilken ände ska man börja? Det kan vara snårigt att veta hur du ska gå tillväga och vad fördelarna med fiber blir. Är det ens möjligt i området där du bor? I den här artikeln guidar vi dig genom alla steg – från att ta reda på vart kabeln ska dras till inkoppling i hemmet.

Var ska kabeln grävas ner?

När du fått fiber framdraget av nätleverantören i ditt område gäller det att veta vart på tomten kabeln ska grävas ner. Ofta erbjuder leverantören framdragning till tomtgränsen eller fram till husets grund. Du mäter hur mycket kabel du behöver för att nå fram till tomtgränsen samt inomhus. Sedan grävs kabeln ner på cirka 30 centimeters markdjup innan hålet sedan fylls igen.

Var ska fiberuttaget installeras inne?

När du dragit in kabeln i huset måste både fiberuttag och konverterare installeras i anslutning till hålet som borrats för att dra in kabeln eftersom fiberkabeln är ömtålig och inte bör belastas genom att dras genom fler väggar. Utrymmet för installering måste vara torrt. Tänk också på att ha eluttag nära fiberuttaget då konverteraren är i behov av en elanslutning.

Blåsning av optisk fiber

Kabelblåsning används för att installera fiberkabeln i rör. Tekniken som används är att tryckluft används genom röret och på så sätt följer kabeln med lufttrycket. Själva lufttrycket kommer från ett skåp som finns i ditt område. Blåsning av optisk fiber är en metod som används eftersom själva fibern är lika tunn som ett hårstrå och därför kan vara knepigt att hantera manuellt.

Stadsnätsbox och eluttag

En stadsnätsbox är en switch som fungerar som en tjänstefördelare mellan de olika portarna för telefon, bredband och telefoni. Är du uppkopplad mot stadsnätet så är det denna box du kommer använda dig av för ditt fiber. Eftersom den omvandlar fiberns optiska signal till elektronisk är det här du kopplar in din router, digitalbox eller bredbandsutrustning. Se därför till att boxen står nära ett eluttag.

Välj tjänsteleverantör

När du väljer vilken leverantör av fiber du ska använda dig av måste du först veta vilken kommunikationsoperatör du har. Det kan vara Svenska Stadsnät, Open Universe eller Zitus. De har i sin tur avtal med tjänsteleverantörer vilket ger dig en överblick över vilka leverantörer du kan välja bland. Fundera på vad du ska använda ditt fiber till, villkor och vilken hastighet du behöver.

Router och trådlöst nätverk

När du har valt tjänsteleverantör kommer företaget skicka ut en router till dig, vilket är den nätverksutrustning som du behöver. Den fungerar som en dator med processor och minne, men är för de flesta länken till WiFi-uppkopplingen i hemmet. Vill du ha en router som passar för just dina behov kan du köpa en egen, till exempel en som är extra kraftfull eller har inbyggd VPN.

Att installera fiber kräver för det första att kabeln grävs ner och att det görs på rätt plats. Det är också viktigt att fiberuttaget installeras precis i anslutning till hålet som borrats då fiber är mycket känsligt. Du ska även välja tjänsteleverantör och du bör göra ditt val utifrån vilken hastighet du behöver samt vilka villkor du önskar från din internetleverantör.