hur kallt ska det vara i frysen

Hur kallt ska det vara i frysen?

Det finns ett kort och koncist svar på den frågan: det ska vara 18 minusgrader i frysen. Låt oss börja titta på varför det är så viktigt att den här temperaturen är korrekt och hur du kan se till att frysen alltid håller rätt temperatur. Vi kommer också att berätta hur du ska tina dina frysta matvaror på bästa sätt.

Så nu när vi fått svar på frågan ”hur kallt ska det vara i frysen”, låt oss titta på hur du kan optimera förvaringen av mat i frysen också.

Rätt temperatur är viktigt av flera anledningar

Något som alltid är på tapeten numera och som förmodligen alltid kommer att vara det är energiåtgång och hur vi kan minska vår användning av el. Både för att vi kanske inte har oändliga resurser av det i samhället och för att det är dyrt för den enskilde konsumenten. Ett frysskåp som håller 18 minusgrader ger både bra förvaring av mat och låg energianvändning.

Bakterietillväxten elimineras i 18 minusgrader

När du fryser ner maten håller den sig längre. Men det är bara en anledning till att frysa ner maten för förvaring. Att djupfrysa mat förhindrar även bakterier och svampar från att föröka sig i den. Det är helt enkelt hälsa och livsmedelshygien det handlar om också. Av den anledningen ska sushi-lax alltid vara fryst innan förtärande.

Vid noll grader försvinner många bakterier, men vid 18 minusgrader har även de bakterier som överlever i riktigt låga temperaturer dött.

Riktig känslig mat som innehåller bakterier som tål extrem kyla, behöver mer än ett halvår på sig att öka i antal i en rätt tempererad frys.

Feta livsmedel är det som har kortast livslängd och annan mat håller sig ofta upp till 12 månader i frysen. Men där är det alltså bra att läsa på lite och tänka efter om du har riktigt fet mat i frysen som viss fisk, smör eller andra feta animaliska produkter.

Byt ut gamla tätningslister

För att hålla temperaturen jämn och vid 18 grader är det klokt att sköta om frysen så bra du kan. Se till att den automatiska avfrostningen fungerar. Byt också ut tätningslisterna när de börjar bli gamla och se murknande ut. Vitvarutillverkaren har alltid reservdelslager och kan hjälpa dig med att få hem nya lister.

Kontrollera energimärkningen när du köper nya vitvaror

Oavsett vad du har för krav när du köper en frys är det viktigt att kontrollera energimärkningen. Den förmedlar vad frysen kräver i energiåtgång och hur stor kapacitet den har. Har du mycket av en viss typ av matvaror i frysen, kanske för att du exempelvis jagar, är det viktigt att kontrollera att den klarar av att hålla maten i klanderfritt skick så länge som möjligt.

Tina maten i kylskåpet

När du ska tina mat är det smart att göra det i kylen. Maten brukar behålla smaken bättre om du tinar den långsamt, det gäller särskilt skaldjur. En annan anledning till att tina mat i frysen är också att du tar vara på kylan. På det sättet faktiskt skapar du mindre energiåtgång.