Hur kokar man ägg

hur kokar man agg

Det är inte alltid så lätt att få den perfekta koktiden på ägg eftersom det finns flera faktorer som är avgörande för hur länge ägget ska koka. Hur gillar du ditt ägg – löskokt, mjukkokt eller hårdkokt? Hur stort är ägget etc. Om du vet hur ditt kokta ägg ska vara, vet vi hur du ska gå till väga. I denna enkla guide tar du dig steg för steg till det där perfekta ägget så slipper du rinniga vitor och stenhårda gröna ägg en gång för alla!

Förberedelser

Ta fram äggen ur kylskåpet och låt dom bli rumsvarma. Äggen tenderar att spricka om de läggs ner kylskåpskalla i kokande vatten. Koka upp vatten helt med lock och sänk sedan värmen så vattnet sjuder, småkokar. Ha timern redo så att du kan ta tiden direkt när äggen lagts ned i kastrullen.

Koka ägg – alternativ 1

  1. Med hjälp av en sked lägger du försiktgt ner ägget i kastrullen i det kokande vattnet. Vattnet ska täcka äggen precis.
  2. För löskokta ägg ska äggen sjuda i ca 3 min, för mjukkokta ca 6 min och för hårdkokta ca 10 min. Ställ in önskad tid och starta timern.
  3. När äggen är färdiga efter ditt tycke ska äggen sedan spolas i kallt vatten någon minut innan servering för att avstanna kokningen.

Koka ägg – alternativ 2

  1. Lägg äggen i en kastrull och häll kallt vatten så att det precis täcker äggen. Låt koka upp utan lock.
  2. För löskokt ägg ska det sjudas i ca 2 min, för mjukkokta ca 5 min och för hårdkokta ägg ca 8 min. Ställ in önskad tid och starta timern.
  3. Spola äggen i kallt vatten någon minut innan servering för att avstanna kokningen.

Koka ägg – alternativ 3 (kalla ägg)

  1. Kylskåpskalla ägg kan kokas om du lägger äggen försiktigt ned i kastrullen och häller i kallt vatten.
  2. Sätt kastrullen med äggen i på spisen och låt koka upp under lock tills det sjuder eller småkokar.
  3. När det börjar sjuda ställer du timern på den tid som du vill ha äggen.
  4. När koktiden gått spolar du äggen under kallt vatten någon minut för att avstanna kokningen.

Vad som händer med ägget under olika koktider

3 minuter – Både äggvitan och gulan är lösa.

4 minuter – Äggulan är fortfarande lös men äggvitan är något fastare.

5 minnuter – Äggulan är fortfarande rinnig och äggvitan har en fastare konsisten. En koktid för dig som gillar löskokta ägg.

6 minuter – Äggulan börjar få en fastare yta men har fortfarande en krämig insida. Äggvitan är nu fast.

7 minuter – Äggulan är fortfarande krämig men börjar bli allt mer fast. En bra koktid för dig som gillar en fast men krämig äggula.

8 minuter – Äggulan börjar bli allt mer fast men fortfarande krämig.

9 minuter – Äggvitan och gulan är fast. Äggen börjar nu närma sig till att bli hårdkokta.

10 minuter – Ägget har en helt fast ljusgul gula. En koktid för dig som gillar hårdkokta ägg.

Tips!

Det är inte enbart koktiden som avgör när ägget blir färdigt, det är även storleken som har betydelse. För att lyckas få till det så som du gillar ägget finns det vissa steg att följa:

  1. Koka vattnet
  2. Se äggkartongen – storleken på ägget avgör hur länge ägget ska koka. Äggkartongen är storleksmärkt med S, M eller L.
  3. Ägget ska läggas ner i försiktigt i sjudande vatten. Det är risk att ägget spricker om vattnet kokar för mycket.
  4. Var redo med timern och ta tiden direkt.
  5. När koktiden har gått är det viktigt att spola äggen i kallt vatten någon minut för att avstanna kokningen.

Undvik vanliga misstag

  1. Gummiaktig äggvita – Äggen har kokat på för hög värme. Låt äggen sjuda eller småkoka, inte stormkoka.
  2. Äggulan har grön hinna – Äggen har kokats för hårt och för länge.
  3. Äggen spricker – När äggen lagts ned i kastrullen har de varit för kalla. För bästa kokresultat ska de vara rumsvarma. Har du glömt att ta ut äggen ur kylskåpet så kan du lägga äggen i en skål med varmvatten direkt från kranen.