hur lagar man en punktering

När luften bokstavligen talat går ur däcket. Du står där och har bråttom någonstans, och du vill bara att det ska lösa sig snabbt. Det bästa är att det faktiskt går att lösa relativt fort. Hur lagar man en punktering? Svaret på den frågan behöver varken vara komplicerat eller överdrivet jobbigt. I grund och botten handlar det om att vara förberedd samt veta vad du ska göra om du nu skulle drabbas av punktering på ditt cykeldäck.

Ta bort det punkterade cykelhjulet

För smidig tillgång till området som har drabbats av punktering ska du först av allt avlägsna cykelhjulet. Att lossa hjulet från din cykel behöver inte bli någon krånglig process, men du bör kontrollera vilken typ av cykel du har. En modell med navväxel har en växelklocka på ramen som ska tas av. Annars plockar du av en vajer som tillåter dig att avlägsna det punkterade cykelhjulet. Väl borttaget går du vidare till nästa steg.

Kräng av däcket med särskild utrustning och ta ur slangen

Nu är det dags att lossa däcket från själva hjulet. Detta lyckas du med genom att skruva bort både ventil samt ventilring. Ha i åtanke att du kan behöva införskaffa dig en däckavtagare, men när du väl har tillgång till detta verktyg kan däcket utan svårigheter lossas. Då däcket givetvis är relativt ömtåligt ska du inte försöka att få av det med hjälp av vassa föremål. Undvik med andra ord verktyg såsom skruvmejslar.

Gör rent hålet noggrant

Du kommer inte att kunna laga punkteringen effektivt om inte området kring hålet är rent. Är du inte helt säker på var punkteringen sitter? Pumpa då först gärna upp slangen så att du ser var luften pyser ut. Om detta inte är nog kan du doppa slangen i vatten och på så vis få en klar sikt över hålet genom att hålla utkik efter bubblor. När du har lokaliserat hålet, rengör det noggrant.

Använd sandpapper på ytan vid hålet

Det räcker inte med att rengöra punkteringsområdet, utan du bör dessutom skrubba med sandpapper. Målet med detta är att skapa en yta som är mer mottaglig för limmet på baksidan av lagningslappen. Det är därför av yttersta vikt att du både har rengjort och sandpapprat området ordentligt så att du inte fäster en lagningslapp över ett smutsigt område. När du väl har skrubbat med sandpapper tar du fram din solution och fortsätter till nästa steg.

Stryk på solution – vänta – sätt på lagningslapp

Vare sig du kallar det för solution, cykellim eller punkteringslim är det dags att ta fram detta redskap. Du applicerar solutionen över hålet och väntar därefter i någon minut. När det väl har torkat kan du trycka på lagningslappen. Lägg lite kraft bakom trycket så att lappen verkligen sitter fast ordentligt. Efter några minuter kan du ta bort folien som sitter över lappen. Nu har du ett däck som återigen är så gott som nytt.

Sätt in slangen och pumpa försiktigt upp däcket

När allt är klappat och klart sätter du tillbaka slangen. Du gör detta med försiktighet så att allt hamnar på rätt plats. Annars kan du lätt förvärra problemen. Pumpa därefter upp däcket medan du kontrollerar att det inte finns några bubblor som dyker upp. Det sista du sedan gör är att fästa hjulet på din cykel. Nu är allting klart, och det är därför fritt fram att använda cykeln igen.

Med ovannämnda steg tar det inte lång tid innan din cykel är hel och fin igen. Du slipper därför att ge dig av till en cykelreparatör varje gång du har problem med din cykel. Skippa dessa utgifter och utför istället jobbet på egen hand utan en lång rad verktyg eller erfarenhet inom ämnet. Dra nytta av ovannämnda metoder nästa gång din cykel krånglar och få en snabb lösning på dina punkteringsbekymmer!